« Nogomet
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
afrika, to je moj beat

Potvrđeno 11 putnika na SP u Južnoj Africi

Nadolazeći vikend mogao bi povećati broj reprezentacija koje su osigurale nastup na najprestižnijem nogometnom natjecanju

Fotografija vijesti
Više o

SP Južnoafrička Republika

,

SP nogomet kvalifikacije

,

SP Južna Afrika

,

sp nogomet 2010

Do početka Svjetskog nogometnog prvenstva u Južnoj Africi prestala su 244 dana, a do sada je plasman na World Cupu osiguralo 11 reprezentacija - Nizozemska, Španjolska, Engleska, Brazil, Paragvaj, Gana, Australija, Južna Koreja, Japan, Sjeverna Koreja i domaćin Južna Afrika.

No, već ovoga vikenda ova bi se brojka mogla povećati jer su na rasporedu susreti u svim kvalifikacijskim zonama.

Korak do SP-a je i aktualni svjetski prvak Italija kojoj treba bod na gostovanju u Irskoj, a u subotu bio sav posao mogle obaviti i Danska, Srbija, Slovačka i Švicarska kojima pobjede donose put na jug "Crnog kontinenta".

Prava drama se očekuje u Moskvi gdje će snage odmjeriti Rusija i Njemačka. "Elf" trenutačno ima bod viška i sve osim poraza gurnulo bi njemačku vrstu pred "vrata raja". Rusima igra samo pobjeda, a toga je svjestan i izbornik Guus Hiddink.

"Ovo je utakmica u kojoj nemamo pravo na kalkulacije. Pobjeda je jedino što nas zanima," poručio je Hiddink. Njegov kolega na suparničkoj strani Joachim Loew daleko je mirniji.

"Bitno je da ne izgubimo mirnoću. Nama je dovoljan i bod. Siguran sam kako će presuditi sitnice, jer se radi o dvije vrlo kvalitetne momčadi i odlučit će manji broj pogrešaka," smatra Loew.

U Južnoj Americi dvije od četiri vize su već podijeljene, a dobili su ih Brazil i Paragvaj. Još su dvije karte slobodne, dok peto mjesto vodi u dodatne kvalifikacije. Za sada treće i četvrto mjesto drže Čile i Ekvador, dok je bivši svjetski prvak Argentina na petom mjesto, no Urugvaj, Venezuela i Kolumbija opasno prijete.

Za Argentinu i njezina izbornika Diega Maradonu stigao je trenutak istine. "Gauče" prvo u subotu očekuje ogled protiv 'fenjeraša' Perua, a potom gostovanje kod izravnog konkurenta Urugvaja.

"Više nemamo pravo na pogrešan korak. Bila bi prava sramota kada bi ostali bez plasmana na SP," kazao je Maradona, koji bi bez obzira na ishod kvalifikacija mogao dobiti otkaz.

U Africi je za sada samo jedna reprezentacija izborila plasman na SP, naravno ukoliko ne računamo domaćina prvenstva Južnu Afriku. To je Gana. Ovoga vikenda vizu bi mogla osigurati i Obala Bjelokosti u skupini E kojoj treba jedan bod kod Malavija.

Korak do SP-a je i Alžir u skupini C, a zadnji put na smotri najboljih svjetskih reprezentacija nastupio je 1986. godine. U skupinama A i B situacija je mnogo kompliciranija i teoretski svih osam reprezentacija ima izglede za SP. Trenutačno u tim skupinama vode Kamerun i Tunis.

U zoni CONCACAF SAD, Meksiko i Honduras sav posao mogu obaviti ovoga vikenda. Trenutačno u skupini vode Amerikanci (16) ispred Meksika (15) i Hondurasa (13), dok četvrto mjesto, koje vodi u dodatne kvalifikacije i sudar s petoplasiranom reprezentacijom Južne Amerike, drži Kostarika.

Australia, Japan i obje Koreja predstavljat će Aziju na SP-u, a njima će se pridružiti Bahrain ili Novi Zeland koje očekuju dvije utakmice u dodatnim kvalifikacijama. (hina/metro-portal)

09.10.2009. 17:04:36
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh