« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 7 mjeseci
NE ZNA SE GDJE JE

Potvrđen uhidbeni nalog za Juliana Assangea

Za suosnivačem WikiLeaksa izdan je međunarodni uhidbeni nalog zbog silovanja dviju žena u Švedskoj ove godine

ulian Assange
ulian Assange (Getty Images)
Više o

Julian Assange

,

WikiLeaks

Švedski sud je u srijedu odbio priziv suosnivača WikiLeaksa Juliana Assangea na uhidbeni nalog koji je izdan za njim u okviru istrage za silovanje. "Prizivni sud ima o nekim točkama drukčije mišljenje od prvostupanjskog suda, ali smatra da i dalje ima razloga za njegovo uhićenje", ističe u priopćenju prizivni sud u Svei.

Assangeov švedski odvjetnik Bjoern Hurtig najavio je žalbu švedskom vrhovnom sudu. "Assange mi je dao naputak da iskoristim sve pravne mogućnosti u Švedskoj", rekao je odvjetnik, a prenijela je agencija TT.

Za Julianom Assangeom, tridesetdevetogodišnjim Australcem, prošli je tjedan izdan međunarodni uhidbeni nalog zbog silovanja i spolnog zlostavljanja dviju mladih žena u Švedskoj u kolovozu ove godine. Čelnik WikiLeaksa bio je u Londonu kad je Švedska objavila da ga kani uhititi, ali se ne zna gdje je trenutačno.

Prizivni sud u Svei prihvatio je točke optužbe prvostupanjskog suda za dva slučaja spolnog zlostavljanja i jedan slučaj silovanja, ali je odbio drugi slučaj spolnog zlostavljanja. Sud usto ističe da je to navodno silovanje, po njegovu mišljenju, "srednje težak zločin", ne navodeći razloge takve ocjene. (hina/metro-portal)

24.11.2010. 21:42:44
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh