« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 8 mjeseci
RAZORAN POTRES

Potres u Turskoj bio je jači nego se prvotno mislilo

Nakon početnih projekcija o 6,6 Richtera, nove su procjene da je potres bio jačine od 7,2 stupnja po Richterovoj ljestvici

Fotografija vijesti
Više o

Turska

,

potres

,

potres u Turskoj

Turski opservatorij Kandilli objavio je kako je magnituda potresa koji je ubio više od 1000 ljudi u Turskoj bila 7,2 stupnja po Richteru, a ne 6,6 kako se ranije mislilo, piše Hina.

Spasioci nastoje izvući ljude zarobljene u srušenim zgradama u gradu Vanu i okolnim područjima na obalama jezera Van u blizini turske granice s Iranom.

Kandilli je procijenio da je u potresu poginulo od 500 do 1000 ljudi, a izvješćeno je da su srušeni deseci zgrada.

Kandilli je bio izvijestio o potresu magnitude 6,6 stupnjeva koji se dogodio u 12:41 na dubini od 5 kilometara. Američka seizmološka služba ranije je izvijestila da je potres bio magnitude 7,6 stupnjeva, a sad su i Turci korigirali taj podatak na 7,2 stupnja.

Državna novinska agencija Anatolija javila je kako su se srušili deseci zgrada, a nakon potresa nastavilo se naknadno podrhtavanje.

Preživjeli nakon potresa u gradu Vanu kažu kako čuju krike zatrpanih pod ruševinama i čekaju spasilačke službe.

"Najednom je potres prepolovio zgradu preda mnom. Svi mi prolaznici potrčali smo prema zgradi i iz ruševina izvukli dvoje ozlijeđenih", rekao je Haili Celi, mladić koji živi u središtu Vana.

"Čuli smo krike iz ruševina i sad čekamo da stignu spasioci", rekao je.

U Vanu se srušilo desetak zgrada, a u obližnljem orkugu Ercisu srušilo ih se još 25-30.

23.10.2011. 20:19:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh