« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 8 mjeseci
NOVO VRIJEME?

Nova libijska vlast proglasila nacionalno oslobođenje

"Proglašavamo cijelom svijetu da smo oslobodili našu voljenu domovinu, s njezinim gradovima, selima, planinama, pustinjama i nebom", rekli su dužnosnici NTC-a

Fotografija vijesti
Više o

Libija

,

rat u Libiji

,

Nacionalno prijelazno vijeće

Nakon 42 godine vladavine Moamera Gadafija Libija je danas proglasila nacionalno oslobođenje, izražavajući vjeru da je to prvi korak prema uspostavi demokratske vlasti u toj zemlji, prenosi Hina.

"Proglašavamo cijelom svijetu da smo oslobodili našu voljenu domovinu, s njezinim gradovima, selima, planinama, pustinjama i nebom", rekao je dužnosnik koji je otvorio svečanost u Bengaziju, u kojem je u veljači počela pobuna protiv režima Moamera Gadafija, ubijenog u četvrtak.

Predsjednik Nacionalnog prijelaznog vijeća Mustafa Abdul Džalil i nekoliko dužnosnika NTC-a, prisegnuli su prije sviranja nacionalne himne i podizanja zastave koju su revolucionari preuzeli iz doba libijske monarhije, koju je 1969. svrgnuo Gadafi.

Džalil je u govoru pred desecima tisuća okupljenih u Bengaziju, pozvao na nacionalnu pomirbu i vladavinu prava u Libiji.

"Sve pozivam na praštanje, toleranciju i pomirenje. Moramo se riješiti mržnje. To je nužno za uspjeh revolucije i uspješnu budućnost Libije", naglasio je Džalil.

Potpredsjednik NTC-a i glasnogovornik novih vlasti Abdul Hafiz Goga istakao je da libijski narod jamči da će poštivati međunarodne sporazume i ugovore Libije, te da će surađivati sa svim zemaljama, posebice sa susjednima.

"Libijski narod, dok uspostavlja pravnu državu, prvenstveno jamči svijetu da će poštivati sve sporazume koje je potpisala Libija, u skladu s međunarodnim standardima. Krećemo u novu fazu koja zahtijeva odgovornost svakoga od nas", istaknuo je Goga.

Ministar mučenika i ranjenih Abdel Rahman al-Kabisi kazao je da svečanost obilježava "povijesni trenutak za Libiju".

Omar al-Hariri, dužnosnik vojnog vijeća novih vlasti, odao je počast "onima na istoku zemlje su odbili pucati po vlastitom narodu" i obećao da će libijska vojska biti uz narod.

Službena objava završetka osmomjesečne oružane pobune, početak je političkog procesa koji bi trebao omogućiti opće izbore u Libiji roku od oko 20 mjeseci.

23.10.2011. 21:04:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh