« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
veliki valovi

Potres u Tihom oceanu prouzročio tsunami

U mnogim je otočnim državama oglašena opasnost od tsunamija

(Corbis)
Više o

tsunami

,

potres

,

potresi

,

Samoa

,

potres Pacifik

,

potresi u svijetu

,

oluja nad Pacifikom

U Tihom oceanu je nakon jakog potresa od 7,9 stupnjeva Richterove ljestvice u blizini otoka Samoe oglašena opasnost od tsunamija, objavio je u utorak američki geofizički institut (USGS).

Epicentar potresa je lokaliziran oko 200 km jugozapadno od Apije, glavnog grada Samoe, precizira USGS. Potres se osjetio oko 19 sati po srednjoeuropskom vremenu.

Opasnost je oglašena za Novi Zeland, Fidži, Tongu i Francusku Polineziju, navodi USGS u priopćenju. Za otoke koji su udaljeniji od epicentra, poput Havaja i Papue Nove Gvineje, oglašeno je upozorenje. Stručnjaci još pokušavaju ustanoviti je li moguće da tsunami dopre do Havaja, a predviđaju da bi se to moglo dogoditi oko sedam sati po srednjoeuropskom vremenu te da bi u tom slučaju val trebao biti vrlo slab. Potres vjerojatno neće uzrokovati tsunami koji bi zahvatio zapadnu obalu SAD-a i Kanade.

Vindell Hsu, geofizičar iz Pacifičkog centra za upozorenja na tsunami, kaže kako su nakon potresa nastala tri manja vala, od kojih je najveći zasad tek nešto više od metar i pol iznad razine mora, iako su prijašnji podaci upućivali na veći val.

Samoanske su zračne luke zatvoreni u očekivanju tsunamija, ali zaposlenik tamošnjeg aerodroma Alefosao Mapulino kaže da još nisu viđeni veliki valovi. (hina/metro-portal)

29.09.2009. 22:06:40
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh