« Biznis
objavljeno prije 10 godina i 8 mjeseci
POSLJEDICE ZEMLJOTRESA

Potres u Italiji ugrozio proizvodnju parmezana

Oko 300.000 komada parmezana i 100.000 Grane Padano, svaki težine oko 40 kilograma, uništeno je kada su pali s polica u skladištima gdje su bili u procesu dvogodišnjeg sazrijevanja

Fotografija vijesti
Više o

Italija

,

potres

,

izvoz

,

parmezan

,

Grana Padano

,

Parmigiano Reggiano

Snažan potres koji je pogodio sjever Italije naštetit će proizvodnji i izvozu nekih od svjetski poznatih kulinarskih delicija toga kraja, sireva Parmigiano Reggiano i Grana Padano, javlja Hina.

Udruga proizvođača Coldiretti procijenila je na 200 milijuna eura štetu za poljoprivredu jedne od najplodnijih i najproduktivnijih talijanskih regija. Među najpogođenijima je proizvodnja Parmigiana Regianna ili popularnog parmezana te njegova vječnog rivala, sira Grana Padano.

Oko 300.000 komada parmezana i 100.000 Grane Padano, svaki težine oko 40 kilograma, uništeno je kada su pali s polica u skladištima gdje su bili u procesu dvogodišnjeg sazrijevanja. U Coldirettiu kažu da je potresom zahvaćeno 10 posto proizvodnje Parmigiano Reggiano i dva posto Grane Padano.

Uz cijenu od oko 25 eura za kilogram, Parmigiano Reggiano jedan je od najskupljih talijanskih sireva. U tom se području proizvodi 3,3 milijuna komada tog sira godišnje. Proizvodnja mlijeka potrebnog za dobivanje sira također je pogođena potresom jer je velik broj krava uginuo uslijed urušavanja staja ili su u stanju šoka što utječe na proizvodnju i kvalitetu mlijeka.

22.05.2012. 21:43:39
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Igre za dvoje
    22.05.2012. 22:54
    Ovi potresi su sve češći sve više katastrofa se događa, dali je to slučajno?
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh