« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
RESTAVEKS

Potres na Haitiju povećat će broj djece-robova

Još prije potresa na Haitiju je bilo 450 tisuća djece-robova koja u bogatim kućama rade od jutra do mraka, a vlasnici s njima mogu činiti što žele

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Čad

,

potres Haiti

,

djeca Haiti

,

djeca robovi

,

restaveks

Katastrofalan potres koji je u siječnju pogodio siromašni Haiti, povećao je broj siročadi, a povećat će i broj djece robova, kojih je do potresa bilo 450.000, upozoravaju socijalne službe.

Djeca robovi, koje na Haitiju nazivaju "restaveks" (prema kreolskom "ostani sa") regrutiraju se s društvenog dna, ili ih siromašne obitelji sa sela ustupaju imućnijim obiteljima u gradu koje obećavaju da će ih školovati.

Jednom u gradu ta djeca, a uglavnom djevojčice, nikad ne kroče u školu, ali zato u privatnim kućama rade od jutra do mraka, bivaju bičevane, silovane, premlaćivane, svjedoči za AFP 13-godišnja djevojčica.

"Broj 'restaveka' pogoršat će se zbog potresa", kazala je za agenciju AFP Gertrude Sejour koja radi za CAD, centar za podršku u razvoju.

Ti centri prihvaćaju male bivše robove, školuju ih za neki zanat, primjerice krojački za djevojčice, kako bi se djeca uključila u društvo.

CAD upozorava da je na Haitiju borba protiv ropstva teško provediva, jer se u toj kulturi dijete koje radi smatra robom s kojime gospodari mogu činiti što ih je volja. (hina/metro-portal)

28.01.2010. 16:11:57
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh