« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
FAIR & BALANCED?

Amerikanci najviše vjeruju Fox Newsu

Držanje Fox Newsa vjerodostojnom postajom zabrinjavajuće je u pogledu budućnosti argumentirane javne debate u SAD-u, smatraju u Public Policy Pollingu

(Screenshot)
Više o

Rupert Murdoch

,

Fox News

,

Public Policy Polling

,

Fair & Balanced

,

Dean Denham

Prema rezultatima nedavno provedene ankete Fox News, nepokolebljivo desno orijentiran news kanal, uživa povjerenje najvećeg broja Amerikanaca. Gotovo polovica od 1,151  ispitanika u anketi Public Policy Pollinga izjavila je kako vjeruje sloganu Foxa koji glasi "Fair & Balanced".

Fox News, kojeg prati oko 100 milijuna Amerikanaca, drži vodstvo od 10 posto pred drugim medijskim divom CNN-om, a ova ga anketa stavlja i ispred svih drugih većih obavještajnih agencija i medija poput ABC Newsa, CBS Newsa, NBC-a i drugih.

Kontroverzni Fox, čiji je vlasnik Rupert Murdoch, a idejni začetnik Roger Ailes, drži se agresivne komercijalne strategije za desno orijentirane glasače, javlja britanski Guardian. Dean Denham, predsjednik Public Policy Pollinga, izjavio je kako je Foxova strategija briljantna, ali i dodao kako to ima neke vrlo loše učinke na cjelokupno društvo SAD-a.

"To što ljudi Fox smatraju vjerodostojnom postajom i vjeruju joj zabrinjavajuće je u pogledu budućnosti argumentirane javne debate u SAD-u. Glasne laži pregazit će tihe istine", rekao je Denham.

Anketa je potvrdila kako gotovo svi republikanski glasači vijesti prate na Foxu dok se većina demokrata oslanjaju na druge postaje, ponajviše na NBC.

Ono što medijski kritičari, ali i mnogi gledatelji Foxu nikada neće oprostiti je činjenica da je ta postaja odigrala najveću medijsku ulogu u zagovaranju američke invazije Iraka, a nakon početka sukoba nastavila je s, u najmanju ruku pristranim izvještavanjem zbog čega je više puta bila optužena za namjerno prikrivanje istine i činjeničnog stanja na terenu.

Anketa koju je 2003. godine proveo Program on International Policy (PIPA) pokazala je kako su Amerikanci koji su prije same invazije pratili Fox News, znatno lošije informirani o činjenicama i skloniji krivoj interpretaciji realnosti, kako o okupaciji Iraka koja još traje, tako i o cjelokupnom konceptu 'rata protiv terorizma'.

28.01.2010. 17:48:21
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh