« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 4 mjeseca
SINDIKATI:

Popijač neistinito informira javnost

HUP je prema mišljenju sindikata propustio idealnu prigodu za obnavljanje narušenog povjerenja.

Glavni direktor HUP-a, Đuro Popijač
Glavni direktor HUP-a, Đuro Popijač (Ranko Šuvar, CROPIX)
Više o

sindikati

,

HUP

,

Nezavisni hrvatski sindikati

,

ZOR

,

Hrvatska udruga poslodavaca

,

Zakon o radu

,

Đuro Popijač

,

Matica hrvatskih sindikata

,

Udruga radničkih sindikata Hrvatske

,

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Četiri sindikalne središnjice optužile su danas glavnog direktora Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) Đuru Popijača za netočno i neistinito informiranje javnosti o sindikalnom ponašanju i tijeku pregovora o izmjenama Zakona o radu (ZOR), čime uzrokuje daljnje smanjenje povjerenja i povećanje jaza između sindikata i HUP-a.

HUP je propustio idealnu prigodu dogovoriti se sa sindikatima u ovoj fazi izmjena ZOR-a, što bi sindikatima i radnicima bar djelomično obnovilo narušeno povjerenje u poslodavce, tvrde u zajedničkom priopćenju Savez samostalnih sindikata Hrvatske, Nezavisni hrvatski sindikati, Matica hrvatskih sindikata i Udruga radničkih sindikata Hrvatske.

HUP je odustao od daljnjih pregovora sa sindikatima o izmjenama ZOR-a jer oni stalno postavljaju nove zahtjeve koji pregovore vode u beskraj, a pritom zanemaruju stvarne interese članstva, ustvrdio je jučer Popijač.

Tijekom dosadašnjih pregovora o usklađivanju ZOR-a s europskim zakonodavstvom sindikalne središnjice imale su primjedbe na više od 20 članaka, a među njima je i uređenje instituta rada na određeno vrijeme.

Na sastanku socijalnih partnera povodom Dana socijalnog partnerstva, 20. siječnja, donesen je zaključak svih sudionika (dakle i HUP-a) da će predstavnici poslodavaca i sindikalnih središnjica još razmotriti otvorena pitanja s ciljem pokušaja približavanja stavova.

Na prvom sastanku otvorena su za raspravu sva sporna pitanja sa sindikalnog popisa a HUP-ovi predstavnici izrazili su spremnost o njima razgovarati u paketu, što je sindikalna strana prihvatila.

Na iznenađenje sindikata, predstavnici poslodavaca izvijestili su ih 9. veljače da Vijeće članica HUP-a ne želi više razgovarati o ZOR-u te podupire prijedlog kakav je upućen u Hrvatski sabor, a o svemu drugome je spreman pregovarati u 2. fazi pregovora.

Zbog toga ne stoji Popijačeva tvrdnja kako je "dobra volja HUP-a potrošena jer su sindikati stalno dolazili sa novim zahtjevima."

Popijačeva ocjena kako su mogući dvostrani pregovori Vlade i sindikalnih središnjica "populizam", baca istu sjenu i na tek minule pregovore HUP-a i sindikalnih središnjica o istim pitanjima.

Ne radi se ni o kakvim sindikalnim ucjenama Vlade u vezi ZOR-a, već o nužnosti da se i pri usklađivanju hrvatskog ZOR-a s europskom pravnom stečevinom vodi računa o sigurnosti i zaštiti radnika, a što baš ničim ne ugrožava interese poštenih poslodavaca, ističu sindikati. (hina/metro-portal)

12.02.2009. 22:04:41
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh