« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 11 mjeseci

Potpora izmjenama Zakona o odvjetništvu bez sindikata

Gospodarsko socijalno vijeće na današnjoj sjednici

Sjednica GSV-a (arhiva)
Sjednica GSV-a (arhiva) (Goran Mehkek/CROPIX)
Više o

Jadranka Kosor

,

GSV

,

zakon o odvjetništvu

,

Ivica Mudrinić

,

HOK

Predstavnici Vlade i poslodavaca danas su na sjednici Gospodarsko socijalnog vijeća (GSV) podržali predložene izmjene Zakona o odvjetništvu, ali to nisu učinili sindikalci koji smatraju da odvjetničke tarife treba sustavnije urediti.

Po prijedlogu Zakona o odvjetništvu, tarife će predlagati Hrvatska odvjetnička komora (HOK) uz suglasnost ministra pravosuđa. Ne dobije li prijedlog HOK-a suglasnost ide se na novi prijedlog a ne dobije li suglasnost ni taj put, ministarstvo samo odlučuje o tarifama, rekao je nakon sjednice predsjednik GSV-a Ivica Mudrinić.

Na raspravi je usvojen prijedlog da ministru prilikom davanja suglasnosti GSV daje svoje mišljenje.

Potpredsjednica Vlade i dopredsjednica GSV-a Jadranka Kosor kazala da je mišljenje GSV-a o tarifama nova odredba i da će to biti presudno u davanju suglasnosti na predložene visine tarifa.

Predstavnik sindikata Vilim Ribić rekao je da sindikati nisu podržali predložene zakonske izmjene jer im nisu prihvaćeni prijedlozi da se donese poseban zakon o odvjetničkim tarifama, da se odvjetnički troškovi naplaćuju po predmetu, a ne broju postupaka i da se odredi najniži i najviši iznos naknada.

Na zahtjev sindikata prihvaćeno je da GSV svaki put mora davati svoje mišljenje o predloženim tarifama zbog čega smatraju da je postignut napredak u odnosu na postojeće stanje.

GSV je raspravljao i o smjernicama ekonomske i fiskalne politike za razdoblje od 2009. do 2011. Ministar financija Ivan Šuker rekao je da je krajni cilj dovesti državne financije u ravnotežu kako bi prihodi i rashodi bili bar jednaki.

Smjernice su prvi put izrađene prema nacionalnom proračunskom planu, a uz to prvi put Hrvatska prihvaća europsku metodologiju u fiskalnim projekcijama, rekao je Šuker.

Socijalni partneri podržali su nacrt prijedloga zakona o Državnom inspektoratu koji bi trebao omogućiti jačanje te državne službe. Tim nacrtom propisuje se niže uvjete u pogledu radnog iskustva za inspektore jer se želi povećati broj inspektora u državnom inspektoratu, rekla je Kosor, dodavši da se također uvodi i višeg inspektora specijalista.

Strategijom razvoja sustava strukovnog obrazovanja u RH, koji su podržali svi socijalni partneri želi se staviti strukovno obrazovanje u funkciju gospodarskog rasta. (HINA)

28.07.2008. 22:59:45
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh