« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 11 mjeseci

Druga faza generalnog bijelog štrajka zaštitara i čuvara 7. kolovoza

Problemi s kolektivnim ugovorima još nisu riješeni

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Davor Pongračić/CROPIX)
Više o

štrajk

,

RSRH

,

zaštitari

,

bijeli štrajk

Republički sindikat radnika Hrvatske (RSRH) najavio je za 7. kolovoza održavanje druge faze generalnog bijelog štrajka zaštitara i čuvara, kako bi još jednom upozorio na položaj te djelatnosti te utjecao na zaštitu i promicanja interes zaštitara i čuvara u Hrvatskoj.

RSRH danas je priopćio da se taj štrajk, koji je započeo 20. lipnja, odnosi na sve zaštitare i čuvare u RH, a provodi se na svim zaštitarskim radnim mjestima u Hrvatskoj.

Razlozi druge faza generalnog bijelog štrajka su to što HUP-ova udruga zaštitarskih poslodavaca odugovlači granske kolektivne ugovore te opstruira zaključivanje granskog kolektivnog ugovora. Poslodavci odugovlače sa zaključivanjem "novog" KU, navode sindikalci napomenuvši da su poslodavci ponudili svoje prijedloge plaća i materijalnih prava koji su u mnogo čemu ispod sadašnje (katastrofalne) razine. Neke od poslodavca predložene kategorije zaštitarskih plaća ispod su razine buduće (od 1. srpnja 2008.) minimalne plaće, navodi se.

Sindikat navodi i da je razlog štrajku to što se HUP protivi proširenju 'starog' KU za zaštitarsku djelatnost (zaključenog između RSRH s jedne strane i Sokol Marića, Ippon Security i Delta Zaštite s druge strane) na sve zaštitarske poslodavce i radnike u RH. Također, unatoč poskupljenjima i manjku zaštitara, poslodavci ne pokazuju namjeru za povećanjem zaštitarskih plaća, naknada prijevoza te ostalih naknada.

Druga faza štrajka, navode sindikalci, trajat će dok se ne zaključi kvalitetan GKU, novi kvalitetan KU ili dok se ne proširi "stari" KU. Štrajk će trajati ili do početka treće faze štrajka ili potpunog generalnog štrajka zaštitara i čuvara u RH, navodi se u priopćenju.

Za vrijeme trajanja štrajka, najavljuju organizatori, zaštitari neće koristiti tjelesnu snagu, vatreno oružje, čuvarskog psa te ograničenje slobode kretanja. Temeljito će provjeravati identitet osoba te pregledavati osobe, predmete i prometna sredstava. Također, neće raditi prekovremeno i nosit će bedž s natpisom "zaštitar u štrajku RSRH", navodi se, uz ostalo, priopćenju RSRH. (HINA)

28.07.2008. 23:11:01
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh