« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
PREKID VATRE

Potpisano primirje s jemenskim pobunjenicima

Vođa pobunjenika pozvao je svoje ljude da prekinu borbu na svim bojišnicama u vrijeme koje je odredila vlada

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Wikipedia)
Više o

Saudijska Arabija

,

Jemen

,

primirje

,

prekid vatre

,

Abdel Malek al-Huti

Jemenski predsjednik Ali Abdalah Saleh donio je u četvrtak uredbu o primirju u sukobu sa šijitskim pobunjenicima na sjeveru zemlje, koje u ponoć stupa na snagu, a vođa šijitskih pobunjenika Abdel Malek al-Huti pozvao je svoje ljude da ga poštuju.

"Odlučili smo prekinuti vojne operacije na sjeverozapadu od četvrtka u ponoć", kaže predsjednik u uredbi pročitanoj na državnoj televiziji.

Saleh je kazao da je odluku donio pošto su pobunjeni zajditi, pripadnici ogranka šijitizma, prihvatili šest uvjeta koje je vlada postavila radi prekida sukoba koji od 11. kolovoza traju u pokrajini Sadi, na granici uz Saudijsku Arabiju.

Osnovana su četiri teritorijalna povjerenstva koja će nadzirati poštovanje primirja na terenu, od kojih će jedno djelovati duž granice sa Saudijskom Arabijom koja je ušla u rat protiv pobunjenika pošto su ovi ušli na njezin teritorij.

U tekstu se pobunjenike poziva da poštuju uvjete vlade, napose da "poštuju primirje, da oslobode prometnice, deminiraju položaje na uzvisinama i napuste ih", da se "povuku iz državnih ustanova i da se ne miješaju u rad mjesne uprave", da "vrate javnu imovinu i zaplijenjeno oružje", "oslobode zatočene civile i vojnike, među kojima i Saudijce" te da "poštuju zakon i ustav". Od pobunjenika se traži i da "više ne napadaju" Saudijsku Arabiju.

U kratkom priopćenju vođa pobunjenika pozvao je svoje ljude da "prekinu borbu na svim bojišnicama u vrijeme koje je odredila vlada", naime u četvrtak u ponoć.

"Kada se primirje učvrsti, pristupit će se ponovnom otvaranju prometnica, uklanjanju kontrolnih točaka i barikada", dodao je al-Huti. (hina/metro-portal)

11.02.2010. 22:59:40
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh