« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 4 mjeseca
DRŽAVNA POTPORA

Potpisani ugovori o izgradnji brodova za domaće brodare

Država brodogradilištima daje 144 milijuna kuna za izgradnju šest brodova.

Premijer Ivo Sanader, Luka Bebić i Božidar Kalmeta na potpisivanju ugovora.
Premijer Ivo Sanader, Luka Bebić i Božidar Kalmeta na potpisivanju ugovora. (Jakov Prkić, CROPIX)
Više o

Ivo Sanader

,

Luka Bebić

,

brodogradnja

,

Brodosplit

,

Božidar Kalmeta

,

3. maj

,

državna potpora

,

Jadroplov

,

Tankerska plovidba

,

Uljanik plovidba

,

hrvatski brodari

Ugovore o državnoj potpori od 144 milijuna kuna za izgradnju šest brodova za domaće brodare u hrvatskim brodogradilištima potpisali su kasno poslije podne u Brodosplitu ministar mora, prometa i infrastukture Božidar Kalmeta i čelni ljudi zadarske Tankerske plovidbe, Uljanik plovidbe iz Pule i splitskog Jadropolova, a potpisivanju su bili nazočni predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebića i premijer Ivo Sanader.

Istaknuto je da se radi o realizaciji prvog dijela programa izgradnje ukupno 11 brodova za domaće brodare do 2011. godine.

Ministar Kalmeta je kazao kako je cjelokupna investicija u tih 11 brodova 556 miljuna dolara, a da će hrvatska Vlada subvencionirati 240 miljuna kuna.

Po njegovim riječima uvjet ove subvencije je da brodovi plove pod hrvatskom zastavom, da budu upisani u Hrvatski registar brodova i da pomorci na njima budu građani Hrvatske.

Kazao je kako je odluka o subvencioniranju izgradnje ovih brodova donesena prošlog mjeseca.

Četiri od danas ugovorenih šest brodova gradit će se u "Brodosplitu", a dva u riječkom "3. maju", rečeno je na ceremoniji potpisivanja ugovora. Po dva broda gradit će se za svakog od tri brodara.

"Ove subvencije su u skladu sa standardima EU-a, jer mi subvencioniramo brodare, što je i u Europskoj uniji dopušteno, a brodari su odlučili graditi brodove u našim škverovima" premijer Ivo SanaderPremijer Sanader je pozdravljajući današnje potpisivanje ugovora istaknuo kako će hrvatska brodogradnja ostati sačuvana te će i dalje biti hrvatski brend.

Napominjući kako je bilo puno bure oko privatizacije brodogradilišta, premijer je rekao da će ona biti privatizirana radi učinkovitijeg poslovanja, ali će u odabiru strateških partnera zajedno sudjelovati Vlada, predstavnici uprava škverova i predstavnici škverskih sindikata.

Prednost će imati oni strateški partneri koji budu jamčili nastavak djelatnosti (gradnje brodova) i očuvanje radnih mjesta, kazao je premijer Sanader.

Istaknuo je da se pri ulasku u EU moraju poštivati europski standardi i dodao kako mu je drago što je i splitski škver dobio posao za izgradnju četiri broda iz današnjeg ugovora te je najavio da će radnici splitskog škvera biti angažirani i u izgradnji mosta kopno Pelješac.

"Pelješki most će biti izgrađen da bismo teritorijalno povezali Hrvatsku. Pelješki most će doprinijeti suzbijanju teritorijalne izoliranosti Hrvatskog juga i doprinijeti revitalizaciji Pelješca i okolnih otoka", kazao je premijer. Dodao je kako će u izgradnju Pelješkog mosta biti angažiran i slavonskobrodski "Đuro Đaković".

Na upit je li današnje potpisivanje ugovora o gradnji šest brodova za domaće brodare u domaćim brodogradilištima umirivanje škverskih radnika uoči lokalnih izbora, Sanader je kratko odgovori: "To je smješno".

Predsjednik Uprave "Brodosplita" Srđan Kovač je rekao kako je današnje potpisivanje ugovora iznimno važno za splitsko bodogradilište. To je dodatni poticaj nama u Brodosplitu na očuvanju radnih mjesta, kazao je.

I direktor pulske "Uljanik plovidbe" Dragutin Pavletić je rekao kako su danas potpisani ugovori veliki poticaj ne samo za hrvatske brodare nego i za brodograditelje te je zahvalio Vladi i premijeru Sanaderu. (hina/metro-portal)

13.02.2009. 21:42:31
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh