« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina
SAD TO TREBA I ODRADITI

Potpisan "Zagrebački sporazum", uskoro povlačenje traktora s cesta

Nakon tri sata razgovora, premijerka Jadranka Kosor i predstavnici seljaka došli si na istu valnu duljinu

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Bruno Konjević, Željko Hajdinjak/CROPIX)
Više o

Jadranka Kosor

,

Tomislav Pokrovac

,

traktori blokada

,

Benoît Delépine

,

lu hao

Predstavnici Vlade i poljoprivrednika prosvjednika potpisali su večeras "zagrebački sporazum" u osam točaka o načinu rješavanja zahtjeva seljaka prosvjednika, a prihvate li prosvjednici dogovoreno povući će traktore s cesta.

"Prezentirat ćemo seljacima što je potpisano i ako je to ono što je dogovoreno, naravno da ćemo se skloniti s cesta", kazao je predsjednik Hrvatskoga seljačkog saveza Vukovarsko-srijemske županije i koordinator Koordinacije seljačkih udruga pet slavonskih županija Tomislav Pokrovac nakon gotovo trosatnog sastanka s premijerkom Jadrankom Kosor.

Vjeruje i kako će se sve potpisano održati i ispuniti. "Ako ne bude došlo do ispunjenja znamo gdje su naši traktori, gdje je cesta, ali ovaj put ćemo stvarno probati vjerovati da do toga više neće doći", rekao je Pokrovac.

>> Seljaci imaju nove zahtjeve, Čobanković razmišlja o ostavci

Premijerka Jadranka Kosor izjavila je kako vjeruje da je dogovoreno dovoljan razlog da svi ljudi koji su bili na prosvjedima odu svojim kućama. Istaknula je i kako će ona osobno nadgleda kako se dogovoreno provodi te novi sastanak u srpnju, negdje na području Slavonije. Izrazila je zadovoljstvo što predstavnici poljoprivrednika razumiju situaciju u kojoj se država nalazi, situaciju s proračunom. "Ali isto tako, inzistiram i da se ono što dogovorimo i provede", rekla je Kosor.

Iznoseći detalje "zagrebačkog sporazuma" o načinu rješavanja zahtjeva seljaka po prijedlogu koordinacije udruga pet slavonskih županija, Pokrovac je rekao da se u njemu konstatira da će biti ispunjen "đakovački sporazum", uz uvjet da se do ponedjeljka regulira odnos s bankama vezano uz preuzimanje potraživanja od strane seljaka. Neisplaćeni poticaji po osnovi godišnjeg plaćanja isplatiti se u srpnju 2010. godine, rekao je Pokrovac.

Vezano za problematiku žetve, otkupa i cijene pšenice dogovoreno je da će Ministarstvo poljoprivrede tijekom sljedećeg tjedna izvršiti korekciju pravilnika o kvaliteti žitarica i uljarica, a premijerka će organizirati sastanak s otkupljivačima i prerađivačima na kojem će se raspravljati o modelima otkupa.

Dogovorena je i što brža i objektivnija procjena šteta od elementarnih nepogoda kako bi se mogle stvoriti pretpostavka načina obeštećenja, a vezano za problematika poticaja da će se u granicama mogućeg osigurati odgovarajući proračun za poljoprivredu. Do kraja ove godine, kaže Pokrovac, kroz subvenciju će se zaštiti cijena mlijeka po uvjetima i pravilima koji su vrijedili do 30. lipnja 2010.

Kazao je i kako je u tijeku izrada uredbe kojom će se regulirati cijena zakupa i prodaja poljoprivrednog zemljišta koja će se primjenjivati do 2011. i vjerojatno do ulaska u EU. Ministarstvo poljoprivrede će predstavnicima koordinacije mjesečno dostavljati podatke o vanjskotrgovinskoj razmjeni poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, osma je točka "zagrebačkog sporazuma", kazao je Pokrovac. (hina/metro-portal)

23.06.2010. 21:50:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh