« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
VLADA:

Poticaji za kupnju stana iznosit će od 100 do 300 eura

VIDEO - Kamata bi trebala biti 2 posto godišnje za vrijeme počeka koje može biti do 20 godina, a za razdoblje otplate kamata bi bila 5 posto godišnje

(Sandra Šimunović/Cropix/Infopunkt)
Više o

Vlada

,

subvencioniranje kupnje stanova

,

poticaji za prodaju stanova

Država će kupnju prvog stana ili prodaju manjeg, a kupnju većeg stana, poticati sa 100 do 300 eura po četvornom metru, ovisno o cijeni stana, na najduži rok otplate zajma od 30 godina i uz maksimalna poček otplate od 20 godina, predložila je Vlada koja je s današnje sjednice Saboru uputila Prijedlog zakona o poticanju prodaje stanova.

Predloženim zakonom, kojim bi se zajmovi odobravali do kraja 2011. godine, kamata bi bila 2 posto godišnje za vrijeme počeka koje može biti do 20 godina, a za razdoblje otplate kamata bi bila 5 posto godišnje. Rok otplate kredita je do 30 godina.

Prema proračunima, kazala je premijerka Jadranka Kosor, do kraja godine moglo bi se prodati 1.000 stanova ukupne vrijednosti 664 milijuna kuna, a za potporu treba osigurati 100 milijuna kuna.

Želimo dati potporu stanogradnji i potaknuti novi ciklus izgradnje stanova te omogućiti ljudima kupnju prvoga stana ili "povećanje stambenih kvadrata", kazala je premijerka. "Suština je da mi zapravo dajemo određeni zajam i da država daje potporu za kupnju stana.''

Raspon državne potpore kreće od 100 do 300 eura po kvadratu, pri čemu će najveću potporu, 300 eura imati stanovi čija cijena (bez PDV-a) ne prelazi 1.000 eura po četvornom metru. Za svako povećanje cijene za 150 eura potpora se smanjuje za 50 eura, a najmanju potporu od 100 eura imat će kupci stanova čija je cijena od 1451 euro do 1.600 eura (bez PDV-a).

Stanove čija je cijena iznad 1.600 eura po metru četvornome, država neće subvencionirati. Novac za potpore za kupnju stana osigurat će se dijelom kroz APN-ov Fond za dugoročno finaciranje stanogradnje (32,4 milijuna kuna) te kroz državni proračun (67,6 milijuna kuna).

Kosor je podsjetila da je u Hrvatskoj u građevini zaposleno 150 tisuća radnika od kojih je dio zbog zastoja u investicijama ostao bez posla i ovime želimo pomoći građevinarima i pomoći da se radna mjesta zadrže.

U izradi zakonskog teksta radilo se na temelju podataka Hrvatske gospodarske komore (HGK) po kojima je u Hrvatskoj trenutno 2.315 neprodanih stanova licenciranih građevinskih tvrtki, odnosno oko 144 tisuće metara četvornih stambenog prostora.

Ministrica Matulović-Dropulić osvrnula se i na kritike da se država ne brine za stanogradnju, rekavši kako u ovome trenutku, kroz izgradnju stanova za stradalnike Domovinskog rata, kuća koje se nalaze na područjima od posebne državne skrbi, te POS-ove stanove, država godišnje ulaže 985 milijuna kuna.

"Bez obzira na to, jasno je da Hrvatska mora pomoći u sadašnjem trenutku", rekla je ministrica. "Pomoći ćemo i građevinarima, ali sigurno i onima kojima treba prvi stan", dodala je i najavila da će se s prvim javnim pozivom za podnošenje zahtjeva za odobravanje zajma krenuti 15-ak dana nakon donošenja zakona. (hina/metro-portal)

25.02.2010. 15:48:53
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh