« Glazba
objavljeno prije 12 godina i 8 mjeseci
LISZTOMANIA

Posveta Franzu Lisztu - prvoj svjetskoj rock zvijezdi

Prije nego se on pojavio na europskoj glazbenoj sceni bilo je nezamislivo da bi neki pijanist mogao privući ičiju pozornost, a kamoli osvojiti čitavu publike

Fotografija vijesti
Više o

Franz Liszt

,

klasična glazba

Unatoč tomu što se rodio prije dvjesto godina, mađarski kompozitor i pijanistički virtuoz Franz Liszt svojom je pojavom i nastupima izazivao pravu histeriju kakva se danas pripisuje samo pravim velikim rock zvijezdama te žario i palio europskim glazbenim salonima i koncertnim dvoranama, prenosi Hina.

Veliki performer i zabavljač, rođen prije 200 godina, 22. listopada 1811., bio je sredinom 19. stoljeća najpoznatiji europski izvođač, obožavan kao prava rock zvijezda svojeg doba.

Tako američki javni radio "NPR" u članku posvećenom velikom glazbeniku piše da je "Liszt bio izuzetno popularan kod žena, koje su se doslovce bacale na njega, kidale mu odjeću, tukle se oko puknutih klavirskih žica i uvojaka njegove kose". Njegov je suvremenik, njemački književnik Heinrich Heine, čak bio skovao i novu riječ za tu pojavu - "lisztomanija".

Franz Liszt (1811.-1886.), skladatelj, pijanist, dirigent i glazbeni pisac, rođenjem Mađar, odgajan u Beču i Parizu, jedan je od najkontroverznijih umjetnika što ih je povijest glazbe poznavala.

Prije nego se on pojavio na europskoj glazbenoj sceni bilo je nezamislivo da bi neki pijanist mogao privući ičiju pozornost, a kamoli osvojiti čitavu publike. Umjetnik izrazito dinamične osobnosti, koji je ljude zavodio na poseban, dramatičan način, u osvajanje Europe uputio se 1839. U sklopu svoje misije donio je radikalnu odluku da nikada neće sa sobom na pozornicu nositi note, što se tada smatralo nedostatkom dobroga ukusa.

Klavir je namjerno postavljao profilom prema publici kako bi mu mogla vidjeti lice, i čitavo je vrijeme izvedbe snažno zamahivao glavom tako da mu je duga kosa letjela na sve strane. Prvi je izvođač koji je pijanista stavljao u središte pozornosti. Ustvari, sve što danas prepoznajemo kao moderni klavirski recital - pa čak i sama riječ 'recital', njegova je invencija, piše "NPR".

Komponirao je ukupno oko 1400 djela, od kojih su danas najpopularnije "Mađarske rapsodije", niz od 19 klavirskih skladbi temeljenih na mađarskim narodnim pjesmama, koje je komponirao u dva navrata, između 1846. i 1853., te kasnije između 1882. i 1885. Tu su i "Mefistov valcer" (1882.-1883.), "Ljubavni san" (1850.), te veličanstveni oratorij "Christus" (1862.-1866.).

24.10.2011. 08:14:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh