« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 2 mjeseca
dan državnosti

Postrojavanje na Trgu bana Jelačića

Uz Hrvatsku vojsku bio je prisutan i jedan ešalon NATO saveza

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Drago Sopta/CROPIX)
Više o

Dan državnosti

,

postrojavanje Trg

U povodu Dana državnosti na zagrebačkom Trgu bana Jelačića svečano su danas u nazočnosti državnog vrha postrojeni ešaloni Hrvatske vojske, te jedan ešalon NATO saveza, u koji je ove godine ušla i Hrvatska, a okupljenima se obratio i čestitao im praznik predsjednik države i zapovjednik Oružanih snaga RH Stjepan Mesić.

Predsjednik je pritom ukazao na važnost i ulogu hrvatskih oružanih snaga koje su, istaknuo je, spremne na sve zadaće koje se pred njih postave, na nacionalnoj i međunarodnoj razini.

Nakon što je pregledao svečani postroj, hrvatski predsjednik u obraćanju je naglasio da je 25. lipnja 1991., kada je Hrvatski sabor donio Deklaraciju o proglašenju suverene i samostalne Hrvatske, bio povijesni dan za hrvatski narod koji je, kako je istaknuo, od srednjega vijeka vodio borbu za svoju samostalnost i slobodu.

"Zato je u ovoj prigodi potrebno prije svega iskazati zahvalnost svima koji su sudjelovali u obnovi samostalne hrvatske države, i na bilo koji način pridonijeli njezinu razvoju", rekao je Mesić naglasivši kako Hrvatska ove godine Dan državnosti proslavlja prvi put kao punopravna članica NATO-saveza.

Ukazavši na važnost i ulogu profesionalnih, motiviranih, dobro osposobljenih hrvatskih Oružanih snaga, predsjednik je rekao kako možemo biti sigurni da su one sposobne izvršiti sve zadaće koje se pred njih postave na nacionalnoj i međunarodnoj razini.

"Vi koji ste danas ovdje postrojeni zajedno s našim NATO-saveznicima jamci ste mira i sigurnosti ne samo naše Domovine nego i ujedinjene Europe, Europe kojoj oduvijek pripadamo", rekao je Mesić dodavši da članstvo u NATO-u, uz transatlantske veze sa SAD-om i Kanadom, kao i članstvo u UN-u, Hrvatskoj omogućuju da sudjeluje "u promicanju svjetskog mira i sigurnosti".

"Sudjelovanje hrvatskih vojnika i policajaca u osamnaest mirovnih misija diljem svijeta pokazuje da u tome smislu međunarodna zajednica ima u nas povjerenje i da računa na nas", naglasio je.

Dodavši da našoj zemlji ostaje "drugi strateški vanjskopolitički cilj: članstvo u EU", Predsjednik je ponovio da Hrvatska "želi u europskom i dobrosusjedskom duhu i na temelju međunarodnog prava riješiti sporno granično pitanje s Republikom Slovenijom", koja, kako je dodao, blokadom nekih poglavlja otežava hrvatske pristupne pregovore.

"No, to više nije samo međudržavno pitanje nego i pitanje Europske unije. Svakako, rješavanju toga problema Hrvatska će i dalje davati svoj konstruktivan doprinos, ali neće pristati na ustupanje teritorija za članstvo", rekao je predsjednik uz pljesak okupljenih građana.

U svom se govoru osvrnuo i na gospodarski razvoj zemlje i podsjetio kako je prošle godine u istoj prigodi "najavio i upozorio na opasnosti globalne krize". Podsjetivši kako je tada monetarnom politikom Hrvatske narodne banke (HNB) uspješno prevladan njezin prvi nalet, Mesić je rekao da je sada potrebna "brza i osmišljena reakcija prije svega Vlade, koja usmjerava ekonomsku politiku, ali i odgovorno ponašanje svih tijela državne i javne vlasti, gospodarskih subjekata, sindikata i dakako svih građana".

"Važno je u borbi s krizom socijalno zaštititi hrvatske građane i osigurati vitalnost svih društvenih funkcija, posebice zdravstva, školstva, policije i pravosuđa te tijela lokalne i regionalne uprave i samouprave", ustvrdio je i dodao kako je hrvatski narod u svojoj povijesti bio "u teškoćama mnogo težim od današnjih", ali je uspio opstati i izboriti se za slobodu i neovisnost.

"Zato i sadašnje teškoće ne treba gledati samo kao probleme nego i kao mogućnost razvoja i otvaranja novih perspektiva", poručio je predsjednik Mesić na Trgu bana Jelačića rekavši kako na budućnost gleda s optimizmom, "uvjeren da će se Hrvatska uspješno razvijati kao moderna demokratska država, ravnopravna u zajednici država Europe i svijeta".

Postrojavanju ešalona HV-a, MUP-a i zemalja članica NATO saveza, pod zapovijedanjem zamjenika načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH za operacije, kontraadmirala Zdenka Simičića, nazočili su predsjednik Vlade RH Ivo Sanader, predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić, te ministri u Vladi i zastupnici u Hrvatskome saboru, savjetnici predsjednika države, te drugi uzvanici i okupljeni građani.

25.06.2009. 18:35:47
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh