« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina
priroda podivljala

Poplave haraju Europom, izlila se i Mura

Nakon Austrije poplave su pogodile istočnu Češku i Međimursku županiju

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Andrej Švogor/CROPIX)
Više o

poplave Austrija

,

poplave Češka

,

poplava Mura

Snažne kiše digle su vodostaj Mure kod Čakovca, tako da je zatvoren granični prijelaz Sveti Martin na Muri i proglašene su izvanredne mjere obrane od poplava u Međimurskoj županiji.

Poplave su počele pred dva dana u Austriji, tako da bečki muzej Albertina, u kojemu su smještena remek djela impresionista Moneta i Renoira, mora premjestiti 950.000 umjetnina iz podzemnih skladišta, nakon najobilnijih kiša u posljednjih 50 godina. Srećom, za sada nije bilo nikakve štete na umjetninama.

Iz galerije, koja će ostati otvorena, umjetnine će se premještati počevši od četvrtka, uključujući djela flamanskog slikara Rubensa i talijanskog majstora Michelangela.

Jedna od najvažnijih slika u galeriji staroj 200 godina, osjetljivi akvarel zeca Albrechta Durera iz 1502., već je premještena na sigurno. Kolekcija će iz središta Beča biti premještena na druge lokacije u Austriji, a u muzeju ne mogu reći koliko će cijela akcija trajati.

Oko 10.000 vojnika sudjeluje u obrani od poplava koje su uglavnom zahvatile gradove uz Dunav na sjeveru i zapadu Austrije.

U poplavama na istoku Češke, izazvane jakim kišama, poginulo je najmanje šest ljudi. Jednu 55-godišnjakinju odnijela je nabujala rijeka u mjestu Novy Jicin, a jedan muškarac se utopio u Kuninu u istoj regiji, prema istom izvoru. Još su četiri osobe umrle jer medicinska pomoć nije stigla do njih na vrijeme.

U četvrtak ujutro zbog poplave je nekoliko sela bilo odsječeno od svijeta, dodao je.

Za tu regiju proglašeno je izvanredno stanje i počele su evakuacije, a tijekom noći  održan je sastanak regionalnog kriznog stožera u Novy Jicinu. Problem je još veći jer meteorolozi najavljuju nastavak snažnih pljuskova.

 

25.06.2009. 11:02:51
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh