« Život
objavljeno prije 1 mjesec i 4 dana
HMM ;)

Postoji li emocionalni promiskuitet?

Romantična ljubav je intenzivna emocionalna i fizička privlačnost prema drugoj osobi, koju karakteriziraju osjećaji strasti, intimnosti i predanosti

Lool
Lool (Arhiva)
Više o

zaljubljenost

,

emocionalni promiskuitet

Postoji li stvaro utemeljenost ljestvice emocionalnog promiskuiteta, odnosno emofilije. Emofilija je psihološka osobina koja opisuje koliko se lako i često neka osoba zaljubljuje. Studija objavljena u časopisu Frontiers in Psychology otkrila je da osobe s visokim stupnjem emofilije imaju više romantičnih veza i više slučajeva nevjere.

Romantična ljubav je intenzivna emocionalna i fizička privlačnost prema drugoj osobi, koju karakteriziraju osjećaji strasti, intimnosti i predanosti. Obično počinje privlačnošću i zaljubljenošću te pojedinci doživljavaju pojačane emocije i snažnu želju da budu blizu jedno drugome. Ako su ti osjećaji obostrani, uključene osobe mogle bi započeti romantičnu vezu. Kako veza napreduje, razvijaju se dublje emocionalne veze i privrženost kroz zajednička iskustva, komunikaciju i uzajamnu podršku.

Početni dio ovog procesa je zaljubljivanje, prijelaz od nedoživljavanja romantične ljubavi do njenog doživljavanja. Ovo iskustvo uključuje intenzivne emocije, od kojih su mnoge ugodne, ali neke mogu biti i bolne, poput emocionalne boli u odsutnosti voljene osobe ili čežnje za njom.

Što je emofilija?

Ljudi se razlikuju po tome koliko se lako i često zaljubljuju. Dok se neki pojedinci zaljubljuju često i vrlo lako, drugi to iskustvo imaju puno rjeđe ili nikad te može proći mnogo više vremena dok započne. Istraživači sugeriraju da je lakoća s kojom se netko zaljubljuje i koliko često se to događa relativno stabilna psihološka osobina, nazvana emofilija.

Autor studije Sol Røed i njegovi kolege imali su cilj procijeniti mjeri li skala emocionalnog promiskuiteta (EPS) precizno emofiliju u skandinavskoj populaciji. Njihova je pretpostavka bila da emofilija može predvidjeti broj romantičnih veza koje će osoba imati i koliko često će ta osoba biti nevjerna.

Istraživači su prikupili podatke pomoću online ankete koju su distribuirale norveške novine VG i švedske novine Aftonbladet. Prikupili su odgovore 2607 ispitainka, od kojih su 75% bile žene.

Sudionici su prijavili broj romantičnih veza koje su imali u životu i koliko su puta bili nevjerni. Također su ispunili EPS za mjerenje emofilije i dvije procjene osobina ličnosti: Dirty Dozen (za osobine mračne trijade) i Mini International Personality Item Pool (za značajke Big Five Personality, odnosno pet značajki osobnosti).

S čime je povezana emofilija?

Istraživači su usporedili funkcionira li procjena jednako za muškarce i žene te za različite dobne skupine. Pokazalo se da su rezultati usporedivi za muškarce i žene, ali nisu izravno usporedivi u različitim dobnim skupinama (do 35 godina, 36-55 godina i 56 ili više).

Daljnja analiza otkrila je da je emofilija bila povezana s osobinama ličnosti, posebice s neuroticizmom, makijavelizmom i narcizmom. Međutim, te su povezanosti bile slabe, potvrđujući da se emofilija može smatrati posebnom psihološkom karakteristikom.

Nije bilo značajnih spolnih razlika u emofiliji. Pojedinci s izraženijom emofilijom imali su više romantičnih veza, a također su češće bili nevjerni.

"Ova studija pokazuje da EPS ima dobra psihometrijska svojstva, odnosno da funkcionira kako je predviđeno. Naposljetku, studija pokazuje da se emofilija može povezati s ulaskom u romantičnije veze i nevjerom", zaključili su autori studije.

Ipak, valja napomenuti da su svi podaci prikupljeni samoinicijativnom prijavom, a anketa je uključivala pitanja o osjetljivim temama. To ostavlja prostora za pristranost izvješćivanja koja može utjecati na rezultate. Dodatno, pitanja o broju romantičnih veza i slučajeva nevjere nisu bila popraćena definicijama što je romantična veza ili nevjera, ostavljajući prostora za tumačenja sudionika.

23.07.2024. 20:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh