« Svijet
objavljeno prije 8 godina i 2 mjeseca
NAPOKON

Postignut sporazum EU-Turska

EU i Turska su postigli sporazum o rješavanju izbjegličke krize. S paketom mjera trebao bi biti zaustavljen val izbjeglica koje preko Egejskog mora stižu na grčke otoke riskirajući pri tome vlastiti život

Hoće li Turci dobiti sve obećano?
Hoće li Turci dobiti sve obećano? (Shutterstock)
Više o

Turska

,

EU

,

izbjeglice

,

sporazum

Finska premijerka Juha Sipilä je putem Twittera prva objavila da je postignut dogovor. Nacrt paketa mjera odobrilo je svih 28 predsjednika država i vlada zemalja članica EU-a. Potom je to potvrdio njen češki kolega Bohuslav Sobutka. Sporazum EU-Turska bi na snagu trebao stupiti 20. ožujka. Od toga dana će svi migranti, koji iz Turske ilegalno stignu u Grčku, biti vraćeni u Tursku. Dok se u Bruxellesu već govori o dogovoru, ostalo je da ga potvrdi i turski premijer Ahmed Davutoglu.

Sada će se pokazati koliko vrijedi zajednička pozicija 28 zemalja članica EU-a u pregovorima s Turskom. Šefovi država i vlada više članica Unije izrazili su sumnju u provedivost dogovorene suradnje oko rješavanja izbjegličke krize. Ideja je da Turska preuzme migrante koji su iz Turske ilegalno stigli na grčke otoke, a da zauzvrat Europska unija pristane da za svaku izbjeglicu vraćenu iz Grčke legalno preuzme jednu sirijsku izbjeglicu, koja je utočište našla u nekom od izbjegličkih centara u Turskoj. Tako bi se trebalo stati u kraj krijumčarima ljudi.

No šefove država i vlada EU-a, ali i humanitarne organizacije, s tim u vezi zabrinjavaju dvije stvari. Prva je zakonitost sporazuma s Turskom. Paušalna masovna vraćanja izbjeglica, bez ispitivanja svakog pojedinačnog slučaja, nisu dozvoljena po Ženevskoj konvenciji i europskim propisima isto kao što nisu dozvoljena vraćanja u zemlje u kojima izbjeglicama prijeti progon. Turska planira da vraćene izbjeglice, koji nisu Sirijci, vrate u njihove zemlje porijekla.

Mnoge europske vlade se boje da će Turska kao protuuslugu već od ljeta zatražiti bezvizni režim za svoje građane. Očito su ta i druga pitanja ostala otvorena tijekom konsultacija u četvrtak navečer. Pa ipak je predsjedavajući Vijeća EU-a Donald Tusk tražio da se pojedini dijelovi sporazuma preciziraju i da se naprave određene dopune. Između ostalog tražio je da se UNHCR uključi u ove akcije i da se prije svega žene i djeca prebace u Europu.

Turska pozicija jaka

"Za Tursku je važno rješavanje humanitarnih pitanja", izjavio je turski premijer Ahmet Davutoglu. "Ne radi se o cjenkanju već o sustavu vrijednosti." Time se on očito osvrnuo na kritiku nekih organizacija za ljudska prava koje su kritizirale da EU i Turska na izbjeglice gledaju kao na puku pregovaračku masu. Davutoglu je međutim još u četvrtak naglasio da "Turska nikada neće postati otvoreni zatvor za migrante".

Turski ministar za europska pitanja Volkan Bozkir, koji je nekada radio za list "Sabah" - izdanje na engleskom, rekao je da Europljani moraju ispuniti sve turske uvjete za suradnju. "U slučaju da EU ne prihvati sve izbjeglice pod dogovorenim uvjetima, dogovor će propasti."

Puno oštriji ton cijeloj nagodbi dao je predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan. Njegov odgovor na zahtjeve EU-a za više demokracije, slobode i pravne države u Turskoj je glasio ovako: "Za nas ovi pojmovi više nemaju nikakav značaj." On je to rekao u kontekstu teškog terorističkog napada u Ankari izvršenog prošlog tjedna. Turska zna da je u boljoj poziciji i koristi svoju poziciju jačeg. EU želi riješiti izbjegličku krizu pod svaku cijenu. Vlade zemalja članica su pod unutarnjopolitičkim pritiskom i potrebno su im rezultati. Litvanska predsjednica Dalia Grybauskaite je danas na Twitteru napisala da je "cijena za obje strane podjednako visoka".

Piše: Christoph Hasselbach/DW
19.03.2016. 08:44:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh