« Knjiga
objavljeno prije 15 godina i 2 mjeseca

Posthumno izdavanje memoara Zhao Ziyanga

Tajni memoari nekadašnjeg prvog čovjeka kineskih komunista koji je pao u nemilost zbog simpatije prema studentima 1989. godine.

Više o

Kina

,

memoari

,

Tiananmen

,

Zhao Ziyang

,

memoari Zhao Ziyanga

Tri tjedna prije obljetnice krvavih gušenja prodemokratskih prosvjeda na pekinškom Tiananmenu, nekadašnji prvi čovjek kineskih komunista Zhao Ziyang, kome je simpatija prema studentima prosvjednicima priskrbila nemilost, nudi svoju viziju tragedije u posmrtno objavljenim memoarima.

Zhao Ziyang, koji je umro u siječnju 2005. nakon više od 15 godina kućnog pritvora, potajno je snimao memoare na kasetama i slao ih prijateljima, navodi se u predgovoru knjige.

U tom djelu Zhao opisuje svoje osjećaje u trenucima kad vojska počinje pucati na studente. Smijenjen je jer se usprotivio vojnoj intervenciji radi okončanja šest tjedana prodemokratskih prosvjeda.

Zhao je posljednji put viđen u javnosti 19. svibnja, kad s obratio studentima na trgu Tiananmenu, ispričavši im se i preklinjući ih da se vrate kućama.

Sutradan je proglašeno ratno stanje, a Zhao je završio u kućnom pritvoru iz kojega više nije izašao. (hina/metro-portal)

14.05.2009. 14:30:16
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh