« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 6 godina
SAVJETI :)

Postanite optimist u pet lakih koraka

Ako vam je dosta toga da vam je svaka čaša poluprazna, postoji nekoliko tehnika koje će vam pomoći da nam jedan loš trenutak ne upropasti dan

Optimizam je dobar!
Optimizam je dobar! (Arhiva)
Više o

optimizam

,

savjeti

Optimizam, onaj prirodni i s pokrićem, uvijek je dobra stvar, no nismo svi baš takvi od rođenja. Ako vam je dosta toga da vam je svaka čaša poluprazna, postoji nekoliko tehnika koje će vam pomoći da nam jedan loš trenutak ne upropasti dan. 

Preporuka - kad se osjećate loše, isprobajte ovih pet koraka...

Promotrite svoje emocije - svjesni ste da ćete nakon negativnog događaja krenuti uhodanim putem i pecripirati sve ostalo kao negativno. Zato je vrlo važno razviti alat koji će vam pomoći da ignorirate negativnost. Prije svega, prihvatite svoje emocije. "U redu je reći: 'Ljuta sam, frustrirana, povrijeđena'. Nakon toga, umjesto da im se predate, pokušajte nešto drugo. Budite radoznali, zapitajte se zašto se tako osjećate. Razgovarajte sami sa sobom o tom iskustvu i pitajte sebe što ste naučili iz toga", savjetuje Klapow.

Osvijestite da možda imate pogrešan pogled na problem - šef Odjela za psihologiju Medicinskog centra Montefiore pri Sveučilištu Albert Einstein u New Yorku Simon Rego kaže da svako od nas ima sklonost neutralne situcije pretvarati u negativne. Riječ je, kaže, o kognitivnom izvrtanju pri kojem nas um uvjerava u možebitnu neistinu, intenzivirajući negativne misli. Primjerice, umjesto da pitate šefa zašto ste maknuti s nekog projekta, vi ćete sami zaključiti da je to učinio jer vas smatra nekompetentnim. Ostali primjeri kognitivne distorzije su crno-bijeli pristup svijetu, sitničavost, nagađanje.

"Imajte na umu da nije pogrešno misliti negativno, ponekad je i dobrodošlo, ali važno je proučiti svoje ponašanje i shvatiti zašto mislite negativno. Kada jedno postanete svjesni svojih sklonosti i ponašanja možete primijeniti tehnike koje će vam pomoći da situaciju sagledate u pozitivnijem svjetlu i objektivno", objašnjava Rego.

Prvi korak je uvidjeti da stvari nisu onakve kavima se čine. Iz te pozicije možete krenuti dalje. "Najbolji način je da se zapitate što biste prijatelju savjetovali da je u vašoj situaciji Zapitate se: 'Što drugo može biti? Koji je najbolji scenarij?' Ova pitanja, odnosno odgovri pomoći će vam da izađete iz negativne matrice", kaže Rego.

Što više budete vježbali ovu psihološku tehniku, brže ćete usvojiti nove obrasce. 

Promotrite činjenice - kada kap prelije čašu, ova vježba će vas 'centrirati'. Podijelite papir na lievu i desnu polovicu. Na lijevoj polovici napišite sve činjenice vezane za određenu situaciju, na desnu sve vaše brige, strahove, sumnje. Potom ponovno pročitajte sadržaj na lijevoj polovici papira. Ova vježbica pomoći će vam da budete usredotočeni samo na činjenice i da racionalno sagledate situaciju, umjesto da se prepustite osjećajima. Shvatit ćete da situacija nije ni blizu tako negativna kako se vama čini. 

Vježbajte pozitivno mišljenje - Klapow predlaže da svaku večer odvojite pet minuta i zapišete tri dobre stvari koje su se dogodile tijekom dana. Računaju se i one najmanje. Potom otiđite korak dalje i odgovorite (također napismeno) zbog čega mislite da su se te dobre stvari dogodile. Primjerice, promovirani ste jer ste marljivo radili.  Smisao ove vjžebice je prisiliti sebe misliti pozitivno barem jednom u danu - za početak. "Ovo će pomoći da promijenite vašu pesimističnu matricu. metoda se zove 'naučeni optimizam'", objašnjava.

Prebacite fokus - ponekad je najbolji način za prevladavanje negativnog iskustva, prebaciti fokus na nešto drugo. Prestanite misliti na situaciju koja vas opterećuje, crpi vam energiju, a ne možete ništa učiniti. Usredotočite se na posao, posvetite se hobiju, otiđite trčati, družite se s ljudima koje volite. Preokupacija onim u čemu uživate promijenit će vaše osjećaje iz neagitvnih u pozitivne  i staviti sitaciju koju smatrate negativnom u sasvim drugu perspektivu.

18.05.2018. 12:57:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh