« Žene
objavljeno prije 12 godina i 2 mjeseca
ZAMJENA ULOGA

Postaju li žene novi muškarci?

Muškarci koji ostaju kod kuće i brinu o obitelji dok njihove supruge zarađuju i ganjaju karijeru bit će sasvim normalna stvar u vrlo bliskoj budućnosti

Fotografija vijesti
Više o

žene u modernom svijetu

,

muškarci i žene

,

ravnopravnost spolova

Unatoč tomu što mnogi (i to često s pravom!) tvrde kako je svijet i u 21. stoljeću još uvijek neravnopravno mjesto u kojem mnoge žene naprosto nemaju jednaka prava i mogućnosti, to bi se moglo promijeniti puno brže nego mislimo, barem kad je zarađivanje novca u pitanju.

Naime, kako piše Liza Mundy, autorica bestselera The Richer Sex, muškarci koji ostaju kod kuće i brinu o obitelji dok njihove supruge zarađuju i ganjaju karijeru bit će sasvim normalna stvar u vrlo bliskoj budućnosti.

Liza tvrdi da već danas 40 posto žena koje rade zarađuju više od svojih supruga, a taj se odnos iz godine u godinu mijenja u korist žena. I dok u činjenicu da žene zarađuju jednako kao i njihovi muški kolege svakako treba pozdraviti, autorica vrlo ozbiljno propitkuje kako će takva promjena utjecati na ljubavne veze i brakove.

„Veliki preokret" u spolnim ulogama neizbježan je i dinamika muško-ženskih odnosa zbog toga će se drastično promijeniti. Žene će imati potpunu kontrolu nad svojim životnim potrebama i navikama te više neće gledati na seks kao način da natjeraju muškarca da im se obveže.

Liza tvrdi kako je promjena već vidljiva kod žena i muškaraca mlađih od 30, gdje žene prosječno imaju više seksualnih partnera i češće žele seks nego muškarci. Uzme li se u obzir da žene čine 60 posto svih diplomaca te da u mlade žene danas zarađuju više nego muškarci istih godina, čini se kako nagađanja o velikom preokretu nisu potpuno bez uporišta.

Hoće li se doista ostvariti crne slutnje nekih autora i stručnjaka da će se borba za ravnopravnost zapravo pretvoriti u borbu za novu dominaciju jednog spola ili će naša djeca ipak živjeti u društvu gdje spol neće ni na koji način određivati nečije šanse u životu, teško je reći.

Što vi mislite?

14.04.2012. 19:19:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh