« Hi-tech
objavljeno prije 12 godina i 5 mjeseci
STOP SOPA

Postaje ozbiljno: I Google se priključio prosvjedu

„Poput mnogih poštenih tvrtki, i mi se protivimo ovim zakonima, budući da postoje puno demokratskiji i efikasniji načini da se stane na kraj piratima", poručuju iz Googla

Fotografija vijesti
Više o

Google

,

Facebook

,

cenzura interneta

,

SOPA/PIPA

Internetski gigant iz mirnog kalifornijskog gradića Moutain View odlučio je dati svoj obol jednom od najvećih internetskih prosvjeda u zadnjem desetljeću.

Google je odlučio iskazati svoju solidarnost s tisućama drugih stranica i milijunima nezadovoljnih korisnika tako što je u ponoć po američkom istočnom vremenu „zamračio" svoju početnu stranicu, kao protest protiv drakonskih planova američkih vlasti da cenzuriraju internet.

Cenzuriranu početnu stranicu mogu vidjeti samo korisnici iz SAD-a. Želite li ipak sa svog računala vidjeti kako to izgleda, možete se na stranicu spojiti s jednog od brojnih besplatnih proxy servera ili kliknuti OVDJE.

Kako smo već pisali, protestu su se ranije pridružile neke od najvećih tehnoloških kompanija, poput Wikipedije, Mozille, Reddita i Wordpressa.

Ipak, Google je odlučio da, za razliku od nekih drugih stranica, neće onemogućavati korisnike u korištenju svojih funkcija, već će isključivo promijeniti svoju početnu stranicu.

„Poput mnogih poštenih tvrtki, poduzetnika i web korisnika, i mi se protivimo ovim zakonima, budući da postoje puno demokratskiji i efikasniji načini da se stane na kraj piratima. SOPA i PIPA traže od američkih tvrtki da cenzuriraju internet i na to ne možemo pristati", rekao je glasnogovornik Googla za Huffington Post.

Google je prvi „pravi" veliki igrač koji se pridružio protestu, a mnogi očekuju da njihov primjer sada slijede Facebook, Yahoo i drugi velikani industrije.

Prosvjedi su već naišli na pozitivan odjek, budući da je i administracija Baracka Obame izrazila zabrinutost zbog sadržaja spornih zakona.

Hoće li pretežno republikanski Kongres nastaviti ignorirati ove proteste ili će se ipak pronaći neko bolje rješenje, ostaje nam za vidjeti.

18.01.2012. 13:32:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh