« Hi-tech
objavljeno prije 8 godina i 9 mjeseci
ZAVRŠIO PROSVJED

Korisnici ponovno mogu nesmetano koristiti Wikipediju

Tijekom 24-satna prosvjeda neke su web stranice posve zacrnile svoje stranice, dok su se druge pozornost na to pitanje odlučile skrenuti na manje dramatične načine

Fotografija vijesti
Više o

Wikipedia

,

PIPA

,

SOPA/PIPA

,

Wikipedia protest

Nakon što je zajedno s drugih 7000 stranica bila u znak prosvjeda zatvorena na 24 sata, najveća besplatna enciklopedija na svijetu ponovno je dostupna svim korisnicima, javlja Hina.

U akciji bez presedana osim Wikipedije sudjelovali su između ostalih i Google, Mozilla, Reddit, WordPRess, TwitPic, Cheezburger, BoingBoing i Minecraft, prosvjedujući protiv prijedloga zakona "Stop Online Piracy Act" (SOPA), podnesena američkom Kongresu, te "Protect IP Act" (PIPA) koji se trenutačno razmatra u Senatu.

Ti zakoni imaju podršku Hollywooda, glazbene industrije i Američke trgovinske komore, a namijenjeni su prije svega sprečavanju piratizacije američkih proizvoda izvan zemlje.

U prosincu je nekoliko pionira interneta, poput eBaya, Googlea, Twittera, Yahooa! i Wikipedije, objavilo zajedničko otvoreno pismo u kojemu prosvjeduju protiv zakona. Po njihovu mišljenju, prijedlozi koji se razmatraju omogućili bi američkoj vladi da "cenzurira internet služeći se postupcima koji su slični onima kojima se služe Kina, Malezija i Iran".

Najsporniji dio zakona jest onaj koji će saveznim vlastima omogućiti da na crnu listu stave stranice koje navodno distribuiraju piratske sadržaje. To bi, zapravo, svim američkim korisnicima onemogućilo pristup dobrom dijelu interneta.

Tijekom 24-satna prosvjeda neke su web stranice posve zacrnile svoje stranice, dok su se druge pozornost na to pitanje odlučile skrenuti na manje dramatične načine.

Stranice Wikipedije na engleskome bile su potpuno nedostupne a na njima se mogla pročitati poruka da bi novi zakoni "mogli fatalno ugroziti slobodu i otvorenost interneta", dok se na početnoj stranici Googlea nalazila poruka: "Poručite Kongresu: Molimo Vas nemojte cenzurirati web!".

19.01.2012. 09:44:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh