« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 8 godina
OPREZ!

Poslušajte savjete i spriječite dehidraciju

Potrebno je piti i kada niste žedni, jer je žeđ zapravo znak da vašem tijelu već nedostaje tekućine

Ne igrajte se svojim tijelom
Ne igrajte se svojim tijelom (Arhiva)
Više o

voda

,

ljeto

,

savjeti

,

dehidracija

,

žeđ

U ove vrele ljetne dane ne smije se zaboraviti redovno hidrirati tijelo, jer pojačanim znojenjem naše tijelo stalno balansira na rubu dehidracije. Naravno, ovo je posebno važno za osobe starije dobi i trudnice, koji uz sportaše imaju lagano oslabljen osjet žeđi.

Tijekom ljeta potrebno je piti i kada niste žedni, jer je žeđ zapravo znak da vašem tijelu već nedostaje tekućine. Zato je ljeti, više nego u ostala godišnja doba, važno uvijek imati flašu vode sa sobom, dok je kod kuće izbor puno bolji - svježi povrtni ili voćni sokovi, nezaslađena limunada, biljni čajevi i slično.

Uz to, dobro je jesti puno sezonskog voća prije ili između obroka, jer ono sadrži velik dio vode, preko 90 posto kao što imaju dinje, lubenice, krastavci, tikvice i rajčice.

Alkohol bi bilo dobro izbjegavati jer potiče izlučivanje vode iz organizma, remeti termoregulaciju i čini nas konfuznima, kao i vrućina, uostalom. Bolje je odabrati hladnu limunadu nego pivo ili vino kad sjedite preko dana u kafiću.

Zadnji savjet - lagana hrana se preporučuje, a nemojte je ni slučajno presoljavati kao inače, natrij veže vodu na sebe i pojačava dehidraciju.

23.06.2013. 10:39:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh