« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
OPTIMISTIČNO

Poslodavci očekuju blago smanjenje ukupnog broja zaposlenih

Očekuje se smanjenje ukupnog broja zaposlenih na kraju 2010. godine u odnosu na kraj prošle godine za 0,3 posto

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Vjekoslav Skledar/Cropix)
Više o

nezaposlenost

,

poslodavci

Pokazuju to rezultati ankete poslodavaca koju je petu godinu zaredom proveo Hrvatski zavod za zapošljavanje. Kod anketiranih poslodavaca na kraju 2009. godine radilo je 676.894 radnika ili 44,2 posto od ukupnog broja zaposlenih u Hrvatskoj, a krajem 2010. prema prognozama poslodavaca moglo bi ih biti 2.236 manje, rečeno je na današnjem predstavljanju rezultata ankete u Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva.

Ukupno 3.438 anketiranih (53,4 posto) očekuje povećani broj zaposlenih radnika na kraju godine, a 3.002 poslodavca odgovorila su da očekuju smanjenje broja radnika.Najveće postotno smanjenje broja zaposlenih očekuje se u građevinarstvu, financijskim djelatnostima i djelatnostima osiguranja te u ostalim uslužnim djelatnostima (2,2 posto).

Nasuprot tome, poslodavci u poslovanju nekretninama očekuju povećanje broja zaposlenih za četiri posto, a u administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima očekuje se rast zaposlenosti za 5,5 posto. Poslodavci prognoziraju da će u 2010. godini zaposliti ukupno 52.820 radnika što ukazuje na stopu planiranog zapošljavanja (postotak u odnosu na ukupni broj zaposlenih kod anketiranih poslodavaca) od 7,8 posto.

Većina zapošljavanja (78,5 posto) planira se na određeno vrijeme. Znatan dio zapošljavanja na određeno vrijeme obuhvaća rad na sezonskim poslovima na kojima poslodavci planiraju zaposliti 20.504 radnika. Planirano zapošljavanje uglavnom se odnosi na rad u punom radnom vremenu u kojem poslodavci namjeravaju angažirati 50.767 radnika.

Najveće potrebe za zapošljavanjem iskazali su poslodavci iz privatnog ili pretežno privatnog sektora.Potrebe za novim zapošljavanjem iskazali su poslodavci iz svih područja djelatnosti, a prema predviđanjima anketiranih, najveći bi se broj radnika mogao zaposliti u pružanju smještaja, pripremi i usluživanju hrane te u prerađivačkoj industriji.

Uzimajući u obzir odnos broja planiranog zapošljavanja i ukupnog broja zaposlenih po pojedinim djelatnostima, najviša stopa novoga zapošljavanja u 2010. godini prognozirana je u pružanju smještaja, pripremi i usluživanju hrane - 40,9 posto. Najniže stope poslodavci prognoziraju u opskrbi električnom energijom, plinom i parom, financijskim i djelatnostima osiguranja, prijevozu i skladištenju te rudarstvu i vađenju.

Anketu poslodavaca HZZ je proveo tijekom šest tjedana u siječnju i veljači na cjelokupnom teritoriju Hrvatske putem upitnika koji je poštom dostavljen poslodavcima ili osobno od strane službenika Zavoda. Upitnik je bio dostupan i na web stranici HZZ-a. Na adrese poslodavaca distribuirano je 15.128 anketnih upitnika, a odazvalo se njih 12.620. (hina/metro-portal)

08.06.2010. 14:45:03
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh