« Kultura
objavljeno prije 2 godine i 2 mjeseca
Q20

Posljednji Q20 plakat Sanjina Kaštelana

Domino želi EtnoQueer projektom potaknuti queer gledanje te umjetničku reinterpretaciju folklorne građe i baštine hrvatskog sela

EtnoQueer
EtnoQueer (Sanjin Kaštelan)
Više o

Queer sezona 2022

,

Q20

Umjetničkim fotografijama Sanjina Kaštelana udruga Domino zakoračila je u slavljeničku 20. Queer Zagreb sezonu koja je započela novim programom podrške domaćim umjetnicima. Tijekom siječnja i veljače, Kaštelanovi su se radovi poigravali jednom od tema kojoj je posvećena obljetnička sezona - EtnoQueeru, odnosno istraživanju običaja, tradicije, baštine i folklora vezanih za seksualnost, seksualne prakse, rodne uloge i identitetske politike.

Domino želi EtnoQueer projektom potaknuti queer gledanje te umjetničku reinterpretaciju folklorne građe i baštine hrvatskog sela. Nerijetko se radi o materiji koja pršti potencijalom queer sadržaja, a otvara prostor za poigravanje s vizijama tradicije koja ovim projektom potiče uključivost, ravnopravnost i odgovornost.

Kaštelan donosi idejno rješenje susreta elemenata tradicijskih nošnji i/iz folklornih navada te senzualnosti otkrivenoga muškog tijela. Na posljednjem Q20 plakatu Sanjina Kaštelana prikazan je kaput zvan gunjac kao dio muške narodne nošnje iz istočnog Brodskog Posavlja (okolica Slavonskog Broda: Gornja i Donja Bebrina, Trnjanski Kuti, Oprisavci...). Gunjac se nosio zimi kako bi štitio od hladnoće, a slovi kao bogat i dragocjen komad odjeće kojeg si nije mogao svatko priuštiti.

U suradnji s Arto oglašavanjem te uz podršku tvrtke Lelo jumbo plakat kod Krivog puta (Savska cesta 14) tijekom cijele 2022. godine krasit će serija radova na temu queer identiteta u Hrvatskoj. Sljedeći umjetnik kojeg smo pozvali da tijekom ožujka i travnja ponudi svoju viziju queera je Denis Butorac čije vizuale nestrpljivo iščekujemo.

"Ovo je jednostavan kustoski čin pretvaranja komercijalnog oglašivačkog prostora u cjelogodišnji umjetnički eksperiment otkrivanja novog načina komunikacije s gradom, s ulicom, s javnim prostorom. Šest umjetnika će nam ponuditi svoje ideje o queeru, pomoći će nam označiti ovu godinu u kojoj obilježavamo svoje dvadeseto izdanje."

Zvonimir Dobrović, umjetnički direktor Queer Zagreba

17.02.2022. 10:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh