« Život
objavljeno prije 10 godina i 1 mjesec
STRAŠNO

Posljedice vršnjačkog nasilja osjećaju se cijeli život

Osobe koje su u djetinjstvu bile žrtve vršnjačkog nasilja i 40 godina poslije osjećaju tjelesne, psihičke i socijalne posljedice,

Vršnjačko nasilje ostavlja trajne posljedice
Vršnjačko nasilje ostavlja trajne posljedice (Arhiva)
Više o

bullying

,

posljedice

,

vršnjačko nasilje

Prva studija koja se bavi posljedicama vršnjačkog nasilja pretrpljenog u djetinjstvu i ranoj mladosti pokazuje da su one "trajne i duboke" te da su osobe koje su kao mlade bile zlostavljane i u dobi od 50 godina slabijega tjelesnog i psihičkog zdravlja te slabijih kognitivnih sposobnosti.

"Posljedice bullyinga vidljive su i gotovo četiri desetljeća poslije. Takve osobe imaju zdravstvene tegobe, posljedice vezane uz društvene aktivnosti, a prisutne su i ekonomske posljedice", ističe Ryu Takizawa, voditelj studije provedene na Institutu za psihijatriju pri Kraljevskome koledžu u Londonu.

Rezultati objavljeni u specijaliziranom časopisu American Journal of Psychiatry potječu iz britanske nacionalne studije o razvoju djeteta i uključuju podatke o svoj djeci rođenoj u Engleskoj, Škotskoj i Walesu u istom tjednu 1958. godine.

Studija je pratila 7771 dijete čiji su roditelji otkrili da je bilo izloženo vršnjaškom nasilju u dobi između 7 i 11 godina. Taj uzorak pratili su do dobi od 50 godina. Za bullying je karakteristično opetovano nasilje vršnjaka nad žrtvom koja se ne može braniti. Više od četvrtine ispitanika, 28%, bilo je zlostavljano povremeno, a 15% često, pokazuje studija.

Ta je studija pratila i druge čimbenike, kao IQ djeteta, emocionalne probleme te probleme u ponašanju i uključenost roditelja u djetetove teškoće.

Utvrđeno je da su djeca koja su često bila žrtve vršnjačkog nasilja bila sklonija depresiji, anksioznosti i pomisli na samoubojstvo. Osim toga, žrtve vršnjačkog nasilja češće postižu niži stupanj izobrazbe, teže ostvaruju vezu s partnerom i imaju manje izglede za kvalitetan život.

Muškarci koji su kao djeca bili žrtve bullyinga imaju veće izglede da budu nezaposleni i manje zarađuju. Autori ističu kako je važno odbaciti shvaćanje da je bullying tek neizbježan dio odrastanja.

"Učitelji, roditelji i oni koji odlučuju moraju biti svjesni da ono što se događa na školskom igralištu ima dalekosežne posljedice", ističe Louise Arseneault iz Instituta za psihijatriju pri Kraljevskome koledžu u lLndonu.

19.04.2014. 18:37:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh