« Život
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
JTCE

Positive Force oduševili Europu

Hrvatska cirkuska skupina iz Splita pridobila međunarodni žiri

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (JTCE)
Više o

JTCE

,

Positive Force

,

Antonia Kuzmanić

,

Jakov Labrović

,

Davor Gazde

Jeunes Talents Cirque Europe, projekt potpore mladim stvarateljima na polju suvremenog cirkusa, nakon selekcije više od 150 pisanih projekata europskih skupina, te prezentacije 33 work-in-progress prezentacija najperspektivnijih kreacija u Helsinkiju, Neerpeltu, Santiagu de Compostela, Londonu, Bourgu-saint-Andeolu i Velikoj Gorici, donio je odluku o deset laureata JTCE-a 2009-2010.

Selekcija nije uzela u obzir nacionalni ključ predlaganih projekata, već isključivo njihovu umjetničku kvalitetu. To je rezultiralo raznolikim projektima koji već u sebi sadrže umjetnike različitih nacionalnosti. Deset projekata, iako bazirani u šest različitih država, okupljaju umjetnike iz čak jedanaest europskih nacija, već u sebi identificirajući europske ideje. U zajedničkim projektima, osim umjetnika iz zemalja u kojima su stacionirane skupine, nalazimo tako i one irske, nizozemske, talijanske, švicarske ili njemačke nacionalnosti. Ravnopravni laureati Jeunes Talents Cirque Europe 2009-2010, nabrojani slučajnim redoslijedom, jesu:

1.       Sirkus Aikamoinen, s bazom u Finskoj

2.       My!Laika, s bazom u Francuskoj

3.       Frenetic Engineering, s bazom u Velikoj Britaniji

4.       deFracto, s bazom u Francuskoj

5.       Subliminati Corporation, s bazom u Francuskoj

6.       Nomaden VZW, s bazom u Belgiji

7.       Raquel i Girisho, s bazom u Španjolskoj

8.       Racehorce Company, s bazom u Finskoj

9.       Mosjoukine, s bazom u Francuskoj

10.   Positive Force, iz Hrvatske, odnosno Splita

Međunarodni žiri sastavljen od brojnih europskih profesionalaca na području produkcije i distribucije suvremene cirkuske umjetnosti, ali i umjetnosti općenito, od svih uspješnih projekata posebno je želio istaknuti projekt „C8H11NO2" hrvatske skupine Positive Force (autori Antonia Kuzmanić, Jakov Labrović, Davor Gazde) kao iznimni primjer inteligentne, precizne, promišljene i snažne kreacije. Žiri je pomno proučio prijedloge i prezentacije 33 europske skupine te je jednoglasno pozdravio visoku kvalitetu upravo hrvatskog projekta.

Izabrane skupine dobit će financijsko-produkcijsku pomoć u iznosima između 12 i 20 tisuća eura, mogućnost rezidencija i mentorstva na njihovim projektima, administrativnu i drugu vrstu potpore. Također, dobit će priliku prezentirati svoj rad i ispred 250 međunarodnih producenata u Parizu, Kopenhagenu, Gentu i Helsinkiju, te tako doći u priliku u potpunosti kompletirati daljnji produkcijski i distribucijski život svojih kreacija. 

Završnu selekciju Jeunes Talents Cirque Europe u Hrvatskoj je organizirala Mala performerska scena, uz potporu Europske komisije (projekt je prepoznat u programu Kultura 2007-2013), te Grada Zagreba i Francuskoga instituta u Zagrebu.

- Ministarstvo kulture tek je neki dan poslalo ugovor  o svojoj participaciji koja je predložena u gotovo osam puta manjem iznosu od onoga koji se najavljivao prije godinu dana, kad je naša udruga ulazila u europski projekt. Istodobno, želim naglasiti da i Positive Force i dalje čeka obećani novac od Grada Splita i Splitske županije. Ovi primjeri, koliko god razočaravajući, pokazuju da perspektivni cirkuski umjetnici i projekti u Hrvatskoj, unatoč ignoriranju i katkad iznimnom neprepoznavanju od strane kulturne politike, uspijevaju pronaći svoj put u Europu, gdje, pokazuje i ovaj uspjeh, istinski pripadaju - prokomentirao je izostanak lokalne potpore za jedan od najvećih hrvatskih suvremenih cirkuskih uspjeha Ivan Kralj, organizator JTCE projekta za Hrvatsku.

08.03.2010. 19:42:10
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh