Metro-portal.hr

objavljeno 08.03.2010. 19:42:10
JTCE

Positive Force oduševili Europu

Hrvatska cirkuska skupina iz Splita pridobila međunarodni žiri

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (JTCE)

Jeunes Talents Cirque Europe, projekt potpore mladim stvarateljima na polju suvremenog cirkusa, nakon selekcije više od 150 pisanih projekata europskih skupina, te prezentacije 33 work-in-progress prezentacija najperspektivnijih kreacija u Helsinkiju, Neerpeltu, Santiagu de Compostela, Londonu, Bourgu-saint-Andeolu i Velikoj Gorici, donio je odluku o deset laureata JTCE-a 2009-2010.

Selekcija nije uzela u obzir nacionalni ključ predlaganih projekata, već isključivo njihovu umjetničku kvalitetu. To je rezultiralo raznolikim projektima koji već u sebi sadrže umjetnike različitih nacionalnosti. Deset projekata, iako bazirani u šest različitih država, okupljaju umjetnike iz čak jedanaest europskih nacija, već u sebi identificirajući europske ideje. U zajedničkim projektima, osim umjetnika iz zemalja u kojima su stacionirane skupine, nalazimo tako i one irske, nizozemske, talijanske, švicarske ili njemačke nacionalnosti. Ravnopravni laureati Jeunes Talents Cirque Europe 2009-2010, nabrojani slučajnim redoslijedom, jesu:

1.       Sirkus Aikamoinen, s bazom u Finskoj

2.       My!Laika, s bazom u Francuskoj

3.       Frenetic Engineering, s bazom u Velikoj Britaniji

4.       deFracto, s bazom u Francuskoj

5.       Subliminati Corporation, s bazom u Francuskoj

6.       Nomaden VZW, s bazom u Belgiji

7.       Raquel i Girisho, s bazom u Španjolskoj

8.       Racehorce Company, s bazom u Finskoj

9.       Mosjoukine, s bazom u Francuskoj

10.   Positive Force, iz Hrvatske, odnosno Splita

Međunarodni žiri sastavljen od brojnih europskih profesionalaca na području produkcije i distribucije suvremene cirkuske umjetnosti, ali i umjetnosti općenito, od svih uspješnih projekata posebno je želio istaknuti projekt „C8H11NO2" hrvatske skupine Positive Force (autori Antonia Kuzmanić, Jakov Labrović, Davor Gazde) kao iznimni primjer inteligentne, precizne, promišljene i snažne kreacije. Žiri je pomno proučio prijedloge i prezentacije 33 europske skupine te je jednoglasno pozdravio visoku kvalitetu upravo hrvatskog projekta.

Izabrane skupine dobit će financijsko-produkcijsku pomoć u iznosima između 12 i 20 tisuća eura, mogućnost rezidencija i mentorstva na njihovim projektima, administrativnu i drugu vrstu potpore. Također, dobit će priliku prezentirati svoj rad i ispred 250 međunarodnih producenata u Parizu, Kopenhagenu, Gentu i Helsinkiju, te tako doći u priliku u potpunosti kompletirati daljnji produkcijski i distribucijski život svojih kreacija. 

Završnu selekciju Jeunes Talents Cirque Europe u Hrvatskoj je organizirala Mala performerska scena, uz potporu Europske komisije (projekt je prepoznat u programu Kultura 2007-2013), te Grada Zagreba i Francuskoga instituta u Zagrebu.

- Ministarstvo kulture tek je neki dan poslalo ugovor  o svojoj participaciji koja je predložena u gotovo osam puta manjem iznosu od onoga koji se najavljivao prije godinu dana, kad je naša udruga ulazila u europski projekt. Istodobno, želim naglasiti da i Positive Force i dalje čeka obećani novac od Grada Splita i Splitske županije. Ovi primjeri, koliko god razočaravajući, pokazuju da perspektivni cirkuski umjetnici i projekti u Hrvatskoj, unatoč ignoriranju i katkad iznimnom neprepoznavanju od strane kulturne politike, uspijevaju pronaći svoj put u Europu, gdje, pokazuje i ovaj uspjeh, istinski pripadaju - prokomentirao je izostanak lokalne potpore za jedan od najvećih hrvatskih suvremenih cirkuskih uspjeha Ivan Kralj, organizator JTCE projekta za Hrvatsku.

08.03.2010. 19:42:10
http://metro-portal.hr/positive-force-odusevili-europu/34960/