« Kultura
objavljeno prije 4 mjeseca i 14 dana
OSVRT

Portreti Vlade Tuđe

Niz motiva i tema sustavno se izmjenjuju u ciklusima u njegovom predanom radu, strastvenom slikanju

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

slikarstvo

,

Vlado Tuđa

,

osvrt

,

Miroslav Peikan

Brojni elementi obilježavaju obimni i iznimno složeni opus ulja i akrila na platnu i kartonu suvremenog hrvatskog likovnog umjetnika (slika kontinuirano od najranijih dana, preko 60 godina) Vlade Tuđe (nedavno mu je objavljena reprezentativna monografija s 300 ilustracija i kritičkim tekstovima).

Niz motiva i tema sustavno se izmjenjuju u ciklusima u njegovom predanom radu, strastvenom slikanju.

Jedna se skupina motiva posebno ističe. Riječ je o motivima lica, znanih i neznanih osoba, niz portreta u nekoliko energičnih poteza, lica karakteristične mimike, izraza i gesta mnoštva likova oživljenih u slikarevoj realizaciji.

Ponekad su oni karikaturalno izvedeni, a katkada se krajnje realistični, ozbiljni, zamišljeni, u oblaku briga i nevolja, dok drugi bezbrižno promatraju svijet oko sebe, uočavajući uglavnom ljepotu i privlačnost žena.

Svi ti raznoliki i raznovrsni likovi vezani su samo jednom temeljnom odrednicom, voljom slikara, oni su svjedoci vremena, svjedoci svoga vremena i njihovih trenutaka.

Oni odražavaju vrijeme i zbivanja u njemu, bilježeči te promjene najprije na svom izgledu, na svojoj osobnosti.

Cijela serijau spješnih i nadahnutih portreta izranja iz slikarevog atelijera noseći uspomene vremena, nastojeći se približiti nama, gledateljima.

Tuđa je pokazao u ovom dijelu svoga impresivnog opusa sjajan osjećaj za ljudsku psihologiju i iznimnu slikarsku vještinu .

Piše: Miroslav Pelikan
17.12.2023. 14:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh