« Kultura
objavljeno prije 4 mjeseca i 13 dana
IZLOŽBE

Izložba crteža Krune Bošnjaka u Muzeju Prigorja, u Galeriji Kurija

Bošnjak izlaže niz varijacija na temu Isusa Krista na križu i Piete, vrlo omiljene i vrlo složene sakralne teme

Kruno Bošnjak
Kruno Bošnjak (Arhiva)
Više o

izložbe

,

Miroslav Pelikan

,

Kruno Bošnjak

Akademski kipar i donedavni profesor na zagrebačkoj ALU, Kruno Bošnjak, istaknuti je suvremeni hrvatski likovni umjetnik, autor respektabilnog opusa, izlagač na mnogim izložbama, dvadesetog prosinca ove godine predstavlja se s novom samostalnom izložbom crteža u Muzeju Prigorja, u Galeriji Kurija, izložba je otvorena do osmog siječnja 2024.

Bošnjak izlaže niz varijacija na temu Isusa Krista na križu i Piete, vrlo omiljene i vrlo složene sakralne teme. Pred nama je izvanredni niz vrlo sugestivnih crteža, vrlo osebujne strukture, istinski dramatične i bolne.

Kruno Bošnjak je ove snažne, iznimno emotivne crteže posvetio blaženom kardinalu Alojziju Stepincu.

Ciklus crteža Krune Bošnjaka još jednom potvrđuje njegovu izrazitu strast i osobitu nadahnutost u kreiranju umjetničkog djela i izniman artistički doseg.

„Kruno Bošnjak po osnovnoj umjetničkoj vokaciji je kipar. No ta činjenica ne isključuje interes i za druge likovne vrste, primjerice crtež. Bošnjaku je crtež i predtekst, prva ideja o skulpturi, ali i nosi neospornu autonomnost, likovnu i sadržajnu zaokruženost na visokoj umjetničkoj razini. U izloženim djelima Bošnjak se koncentrira na nekolko motiva, scenu Raspeća (uglavnom bez prikaza križa ali položajem Kristovog tijela itekako uprisutnjenim, motiv Pieta te Isusov susret s majkom na Putu križa. Znanim ikonografskim rasponima Bošnjak pristupa osjetljivošću duhovne širine, videći u dramatskom svjetlo nebeskog ,"- ističe Stanko Špoljarić u predgovoru kataloga izložbe.

Piše: Miroslav Pelikan
17.12.2023. 10:00:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh