« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 5 mjeseci
dečki iz dubaija

Poreznici osumnjičeni za primanje mita šute

Trojica osumnjičenika koji su ulovljeni s označenim eurima šute kao zaliveni

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Goran Mehkek/CROPIX)
Više o

akcija Dubai

,

Ranko Vukoja

,

Zdravko Markač

,

Željko Sičaj

,

Dečki iz Dubaija

,

poreznici mito

,

Slaven Bošković

Dva službenika zagrebačke Porezne uprave i inspektor financijske policije pred istražnom sutkinjom Županijskog suda u Zagrebu branili su se šutnjom i dobili, za početak, 48-satno zadržavanje u pritvoru kako ne bi mogli utjecati na svjedoke.

U policijsko-uskočkoj akciji Dubai uhićeni su službenik Odjela za ovrhe zagrebačke Porezne ispostave Centar Ranko Vukoja, voditelj te Porezne ispostave Zdravko Markač te inspektor financijske policije Željko Sičaj. Policija je izvijestila da su uhićeni zbog sumnje primanja mita odnosno da su od vlasnika jedne zagrebačke tvrtke tražili 50 tisuća eura mita kako bi proveli porezni nadzor suprotno zakonskim propisima.

U novoj predstavi za javnost i Europu, ulovljeni su „dečki iz Dubaija", trojka sitnih ribica koja je navodno reketarila poduzetnike s dubiozama u godišnjim bilancama koje su nakon mita nestajale i poduzeća su nastavljala poslovati bez problema. No, ovoga puta barem nije bilo spektakularnih hapšenja, privođenja pod maskama i sličnih trikova koje je vlast do sada koristila.

Dečki iz Dubaija ulovljeni su s rukama u vreći, obilježene novčanice bile su kod njih tako da, zapravo, problema pri osudi ne bi trebalo biti. No, dosadašnja iskustva s raznim „dečkima" ne daju velikog razloga za optimizam. Dečki s Knežije, skupina opasnih momaka, jest zaglavila u zatvoru na određeno vrijeme, no daleko manje nego što se gromoglasno najavljivalo. Dečki iz HFP-a već polako izlaze van, jedina je šansa da će glavni zaglibiti jer ipak postoji gomila snimki trpanja desetaka tisuća eura u džep.

Ali, opet ima dijelova snimki koje nedostaju, čudnih rečenica u kojima se spominju najviši državni dužnosnici pa ne treba imati prevelika očekivanja. Dečki i cure s faksova koji su prodavali ocjene i dalje nemaju pretjerano velikih problema, no zato studenti dobivaju uvjetne kazne?!

Ukratko, ulovljeni su sitni pijuni kojima je vrhunac veselja bio izlet u Dubai. Možda je i samo kodno ime akcije odabrano kako bi napuhalo stvar daleko iznad svih okvira u koje ovako nešto zapravo spada. Pitanje koje i dalje ostaje je slijedeće: ako su mogli nekoga natjerati da im da tolike količine novaca da bi ostao čistog nosa, znači li to da će se sada još jednom pregledati svi papiri koji su osumnjičenima prošli kroz ruke, i što će se dogoditi kad se u tim papirima pojavi neka veća riba?

14.02.2009. 11:37:33
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh