« Zdravlje
objavljeno prije 9 mjeseci i 4 dana
MA DA?

Poremećaj videoigrica je službeno postao bolest

Kompulzivni igrači koji dane i noći provode uz konzolu zaboravljajući jesti i piti imat će pravo na liječenje

Imate li vi poremećaj videoigrica
Imate li vi poremećaj videoigrica (Arhiva)
Više o

videoigre

,

ovisnost

,

klasifikacija bolesti

,

poremećaj videoigrica

Svjetska zdravstvena organizacija priznala je u ponedjeljak da je ovisnost o videoigrama prava bolest, pa će kompulzivni igrači koji dane i noći provode uz konzolu zaboravljajući jesti i piti, imati pravo na liječenje.

"Pošto smo konzultirali stručnjake iz cijelog svijeta i pomno proučili literaturu, odlučili smo taj poremećaj dodati na popis bolesti", rekao je za AFP ravnatelj odjela WHO-a za psihičko zdravlje Shekhar Saxena. "Poremećaj videoigrica" uvršten je u 11. inačicu Međunarodne klasifikacije bolesti (engleska kratica ICD). WHO je definiciju poremećaja objavio još u siječnju kada je najavio da će priznati tu bolest.

Taj je poremećaj "ponašanje povezano s igranjem video i digitalnih igara za koje su karakteristični gubitak kontrole nad igrom, davanje većeg prioriteta igri u tolikoj mjeri da ona potisne druga središta interesa i svakodnevne aktivnosti te nastavak pa i intenzivnije igranje unatoč štetnim posljedicama".

"Osoba igra toliko da zanemaruje druga središta interesa i aktivnosti, uključujući san i hranu", rekao je Saxena. Oko 2,5 milijarda ljudi u svijetu danas igra videoigrice. 

No poremećajem je obuhvaćena tek "mala manjina" igrača, istaknuo je čelnik WHO-a, dodajući: "Ne kažemo da je svaka navika igranja videoigara patološka". Znanstvena zajednica je podijeljena u vezi s postojanjem "poremećaja videoigara".

19.06.2018. 13:29:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh