« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 8 godina i 11 mjeseci
HAPPY

Popravite raspoloženje probioticima

Većina ranijih istraživanja utjecaja crijevne mikroflore na zdravlje bilo je usredotočeno na njen utjecaj na probavni sustav

Probiotici vam mogu popraviti raspoloženje
Probiotici vam mogu popraviti raspoloženje (Shutterstock)
Više o

dobro raspoloženje

,

probiotici

,

raspoloženje

Dobro raspoloženje mogu nam donijeti ljudi ili hrana, pokazao je cijeli niz istraživanja, a u najnovijem je pronađen još jedan izvor dobrog raspoloženja koji je ujedno odličan za naše zdravlje - probiotici.

Crijevna se mikroflora do sada gledala isključivo u kontekstu probavnog sustava, ali nova istraživanja pokazuju da je povezana i sa tjelesnom masom i imunološkim sistemom - postoji vrlo važna komunikacijska veza izmedu crijevne mikroflore i mozga.

Naime, pokazalo se da komunikacijske kanale između crijeva i mozga čine simpatički i parasimpatički živci i živci takozvanog crijevnog živčanog sustava.

Jedan od njih - vagus, koji je dio parasimpatičkog sustava, pokazao je ulogu i u dvosmjernoj komunikaciji bakterija crijevne mikroflore i mozga.

Različita su istraživanja pokazala da određeni probiotici mogu pozitivno utjecati na raspoloženje, anksioznost i depresiju.

Podaci pokazuju da bi povoljan učinak mogli imati i prebiotici, odnosno da je uzimanje nekih oligosaharida povezano s poboljšanjem koncentracije i snižavanjem nivoa kortizola, hormona stresa.

Stoga, ako ste loše volje - popijte jogurt s probioticima.

21.06.2015. 09:30:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh