« Hrvatska
objavljeno prije 12 godina i 2 mjeseca
KRAJ AGONIJE?

Ponuda DIV-a za kupnju Brodosplita dobila zeleno svjetlo

Odlučili smo se za DIV jer procjenjujemo da se radi o pravnoj osobi i ljudima koji se misle baviti brodogradnjom, rekao je premijer Milanović

Fotografija vijesti
Više o

Vlada RH

,

Brodosplit

,

privatizacija brodogradilišta

,

DIV Samobor

Na svojoj današnjoj sjednici Vlada je prihvatila ponudu samoborske tvrtke DIV o kupnji nešto više od 8 milijuna dionica Brodosplita, prenosi Hina.

Nakon procjene rizika i perspektive, odlučili smo se za DIV jer procjenjujemo da se radi o pravnoj osobi i ljudima koji se misle baviti brodogradnjom, a nije nevažno ni što se radi o hrvatskoj tvrtki, rekao je premijer Zoran Milanović.

Naglasivši kako nakon privatizacije splitskog brodogradilišta "nitko ne može ulaziti u kalkulacije da će kratko vrijeme graditi brodove, a onda sagraditi apartmane i vile", Milanović je posebno istaknuo značaj opstanka brodogradnje u Dalmaciji.

Split je grad s velikom brodograđevnom tradicijom, koja je oblikovala i cijelu regiju u zadnjih stotinu godina, pa je važno da brodogradnja opstane kao relevantna gospodarska aktivnost u tom dijelu Hrvatske. Na sjevernom dijelu Jadrana to praktično nije upitno, ali za Dalmaciju je jako važno da se brodogradnja očuva kao tradicija i izvor prihoda i zarade, kazao je Milanović.

Prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić napomenuo je kako je DIV postao velikim poduzećem s lanjskim ukupnim prihodom od 60 milijuna eura i s dobiti od 45 milijuna kuna. DIV je po ocjeni Europske komisije, kaže Čačić, pokazao izrazito aktivan pristup u pripremi projekta restrukturiranja i dobio je visoke ocjene.

Proces privatizacije u idućih pet godina neće biti jednosmjerna cesta jer država preuzima znatne obveze - isplata otpremnina, pokrivanje gubitaka unazad, podrška restrukturiranju tijekom pet godina. No, s druge strane, DIV preuzima obvezu ozdravljenja splitskog škvera za iznos od preko dvije milijarde kuna kroz različite forme, rekao je Čačić.

22.03.2012. 13:54:33
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    petar
    22.03.2012. 22:59
    čestitke za preuzimanje brodogradilišta,nadam se da će nam i u kninu sad biti bolje
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh