« Hrvatska
objavljeno prije 12 godina i 3 mjeseca
SANKCIJE

Hrvatska zabranila uvoz iranske nafte

Prateći primjer ostalih članica EU-a, Hrvatska je zabranila uvoz, kupnju i prijevoz nafte i naftnih derivata te petrokemijskih proizvoda iz Irana

Fotografija vijesti
Više o

Europska unija

,

Hrvatska

,

Iran sankcije

,

uvoz nafte

Hrvatska se danas pridružila članicama EU koje su zabranile uvoz, kupnju i prijevoz nafte i naftnih derivata te petrokemijskih proizvoda iz Irana, odlučila je tako Vlada izmijenivši Odluku o provođenju međunarodnih mjera ograničavanja utvrđenih odlukama Vijeća Europske unije, javlja Hina.

U Odluci stoji da se, s obzirom na stanje u Islamskoj Republici Iran, toj zemlji uvode međunarodne mjere ograničavanja utvrđene odlukama Vijeća Europske unije iz 2010. i 2011. te, zadnja, od 23. siječnja ove godine, kojima se Hrvatska pridružila u sklopu suradnje s Europskom unijom u području Zajedničke vanjske i sigurnosne politike EU.

Zamjenik ministrice vanjskih i europskih poslova Joško Klisović rekao je da se izmijenjenom odlukom Hrvatska usklađuje sa sankcijskim režimom koji su prema Iranu uvele zemlje Europske unije.

Time se, dodao je, nadopunjuje postojeći sustav mjera ograničavanja kroz zabranu uvoza, kupnje i prijevoza iranske sirove nafte i naftnih derivata te petrokemijskih proizvoda, kao i zabranu izvoza ključne opreme i tehnike iz Hrvatske za potrebe iranske petrokemijske industrije.

Vlada je ispravila raniju pogrešku te Nacionalnu središnjicu za nadzor i upravljanje pomorskim prometom iz Splita ponovno vratila u Rijeku, što je učinjeno izmjenom Uredbe o unutarnjem ustrojstvu Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture.

Tu je izmjenu predstavio resorni ministar Zlatko Komadina, koji se nakon mjesec dana bolovanja zbog gastroenteroloških tegoba početkom tjedna vratio u ministarstvo, a danas i na sjednicu Vlade, na što mu je premijer Zoran Milanović poželio uspješan oporavak s visokim radnim ambicijama.

Vlada je donijela i Odluku o rotaciji, broju i organizacijskoj strukturi pripadnika Oružanih snaga RH u mirovnim misijama UN-a.

Po toj odluci, u ožujku ove godine u mirovnu misiju MINURSO u Zapadnoj Sahari uputu će se, na godinu dana, jedan hrvatski vojnik u svojstvu vojnog promatrača, a u svibnju će u UN-ovu mirovnu misiju u Indiji i Pakistanu UNMOGIP biti upućena dva vojnika, također na godinu dana u svojstvu vojnih promatrača.

22.03.2012. 16:48:45
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    urbanjungle
    26.03.2012. 19:28
    Super, bit ce love za JAFFA naranče
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh