« Život
objavljeno prije 10 godina i 2 mjeseca
NAJVIŠI VRH SVIJETA

Ponovo se mjeri visina Mount Everesta

Trenutna službena visina već je desetljećima 8.448 metara, ali Amerikanci i Kinezi smatraju kako je stvarna visina gotovo 400 metara veća

Fotografija vijesti
Više o

Mount Everest

,

Edmund Hillary

,

Tenzing Norgay

Nepalske su vlasti naredile novu izmjeru visine najviše točke na planetu, vrha Mount Everest, kako bi se napokon doznalo koliko je doista visok najviši vrh na svijetu.

Ova himalajska zemlja još uvijek službeno priznaje visinu od 8.448 metara, koja je utvrđena prije gotovo pola stoljeća, iako penjači i kineske vlasti već dugo vremena tvrde kako je Mount Everest znatno viši od toga.

Prošlog je tjedna trošak službene izmjere uvršten u godišnji proračun nepalskog parlamenta i vlada predviđa kako će cijeli posao trajati oko dvije godine.

Mjerenje će se napraviti tako da se na vrh planine postavi uređaj koji će pomoću satelitskog pozicioniranja izračunati točnu nadmorsku visinu.

Američka ekspedicija iz 1999. godine koristila se sličnom metodom izmjere te su koristeći GPS ustvrdili kako se vrh nalazi na 8.850 metara nadmorske visine, što je 402 metra više od sadašnje službene visine.

Kinezi su također koristili vlastiti sustav izmjere visine i dobili rezultat tek 6 metara niži od Amerikanaca, 8.844 metra.

Otkako su se Sir Edmund Hillary i šerpa Tenzing Norgay 1953. godine prvi popeli na Mount Everest, tisuće su ljudi u posljednjih pola stoljeća napravili isto.

20.07.2011. 19:13:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh