« Svijet
objavljeno prije 8 godina i 7 mjeseci
ZAŠTO?

Ponovno se diže panika oko ptičje gripe

UN je odaslao upozorenje da je virus ptičje gripe mutirao i da se Dalekim Istokom širi novi soj H5N1

Fotografija vijesti
Više o

ptičja gripa

,

mutirani virus

,

gripa H5N1

UN upozorava da se novi, mutirani virus ptičje gripe širi iz Azije, a ove godine je u Kambodži umrlo osam osoba od ptičje gripe, prenosi Daily Mail. Novi sorta virusa H5N1, širi se Kinom i Vijetnamom, a prema navodima iz priopćenja, otporan je na postojeće cjepivo.

Iz UN-ove organizacije za hranu i poljoprivredu ipak nemaju podatke je li novi virus ptičje gripe opasan za ljude. Prošlog tjedna Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) izvijestila je o smrti šestogodišnje djevojčice iz Kambodže, koja je ujedno i osma žrtva novog virusa u toj zemlji, koji se prenosi zrakom.

Migracije ptica, isto tako, novi su virus donijele i do zemalja koje ranije nisu imale problema s ptičjom gripom, poput Palestine, Bugarske, Rumunjske, Nepala i Mongolije.

Iako je 2006. godine virus ptičje gripe uklonjen iz većine od 63 zemlje u kojima je otkriven, zadržao se kao endemska vrsta u šest zemalja: Bangladešu, Kini, Egiptu, Indiji, Indoneziji i Vijetnamu.

Čemu ponovno dizanje panike oko epidemija gripe koje su ubile manje ljudi nego obična, nije posve jasno, osim ako opet netko nema cjepivo "slučajno" pri ruci u prevelikim količinama.

31.08.2011. 11:20:39
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Šaptač krumpirima
    31.08.2011. 12:16
    Divno, baš sam se pitala koja će nam biti razonoda ove zime i jeseni, sad kad je svinjska gripa izašla iz mode.
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh