« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 11 mjeseci
borba traje

Ponovno nasilje u Teheranu

Ovoga puta bilo je više policije nego prosvjednika koji su brutalno premlaćivani

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Iran prosvjedi

,

prosvjedi Teheran

Prema izvorima zapadnih agencija, crna subota je u Teheranu odnijela možda i 150 života, dok službeni Iran priznaje 17 mrtvih, a o ranjenima i ozlijeđenima nitko ne priča. Srijeda je ponovno bila dan okupljanja na glavnom gradskom trgu, no trupe Basijija bile su spremnije od malobrojnih hrabrih prosvjednika.

Očevici tvrde da su zaustavljani i pražnjeni svi autobusi koji voze prema trgu Baharestan, a one koji su uspjeli stići do tamo dočekani su kordonom Basijija, koji su izletjeli iz džamije Hedayat s drvenim palicama i u trenu razbili prosvjed.

Nakon toga prosvjednike su lovili po ulicama i prebijali toljagama, no bez obzira na to okolne bolnice tvrde kako nisu primile niti jednog ozlijeđenog prosvjednika. Sve više prosvjednika ne usuđuje se izaći iz kuće, jer su ulice preplavljene policajcima u civilu i Basijijima, koji polako postaju najcrnja točka post-izbornog kaosa u Iranu.

Naime, do sada su prosvjedi bili relativno mirni s obje strane, ali kako su vlast i njene paravojne postrojbe u subotu priredile krvavi obračun, prosvjednici su jučer uzvratili prvim povicima mržnje: Smrt diktaturi, smrt Ahmadinedžadu, smrt Hamneiju i smrt Basijijima.

Daljnji razvoj situacije ovisi gotovo u potpunosti od Mir Hossein Musavija. Iako ga je tepško vidjeti ili čuti, ukoliko na dan inauguracije pozove narod na ulice, i oni preplašeni i neodlučni skupit će snage i izaći, a u tom slučaju gotovo svaki scenario je moguć. (metro-portal)

25.06.2009. 08:29:10
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh