« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
VIKTOR ORBAN

Ponosan sam na prvih sto dana svoje vlade

Konzervativni mađarski premijer izrazio je zadovoljstvo rezultatima u prvih sto dana na vlasti, istaknuvši da je "udario temelje nove Mađarske"

(Wikipedia)
Više o

Mađarska

,

Viktor Orban

"Prvih sto dana nije dovoljno da se promijeni život svih ljudi u zemlji, ali bez skromnosti mogu reći da smo udarili temelje nove Mađarske", rekao je premijer koji je pobijedio na izborima u travnju i osvojio dvotrećinsku većinu u parlamentu. Vlada je, po njegovoj ocjeni, pokrenula "gospodarski oporavak zemlje te moralnu i gospodarsku obnovu".

U prvih sto dana njegova je vlada donijela "55 zakona, za razliku od socijalističke vlade izabrane u 2006. koja ih je donijela tek 19". "Uvođenje bankovnog poreza i tijek pregovora s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) pokazuju da nacionalno orijentirana mađarska vlada neće odustati od svog cilja da postigne gospodarski suverenitet", kazao je.

Mađarska je ujesen 2008. spašena od bankrota zahvaljujući zajmu MMF-a i EU-a od 20 milijarda eura. Budimpešta se zauzvrat obvezala da će u 2010. smanjiti deficit na 3,8 posto BDP-a, a u 2011. ispod tri posto.

Budući da taj zajam stiže na naplatu u listopadu, Orban želi mimoići MMF i domaći dug financirati na financijskim tržištima. Orban je branio prijeporni porez na bankovni sustav. Kazao je kako nije želio biti "Che Guevara u borbi protiv bankovnog sustava", ali da vlada nije imala izbora nego uvesti porez na banke.

Uz gospodarske reforme, premijer je spomenuo i simbolične mjere donesene nakon njegova stupanja na dužnost koncem svibnja, kao što su davanje mađarskog državljanstva Mađarima u susjednim zemljama te smanjenje gradskih i regionalnih zastupnika za polovicu.

Lokalni izbori održat će se 3. listopada, a Viktor Orban i njegova stranka Fidesz trebali bi, po svim procjenama, osvojiti veliku većinu mjesta. (hina/metro-portal)

07.09.2010. 20:47:19
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh