« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
SAVE THE CHILDREN

U posljednjih 10 godina preminulo 4 milijuna djece zbog nebrige

Četiri milijuna djece umrla su u zadnjih deset godina zbog toga što njihove vlade nisu provodile odgovarajuću zdravstvenu politiku prema siromašnima

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

djeca

,

siromaštvo

,

smrtnost

Ovo veoma oštro izvješće zadnje je upozorenje na tom području uoči međunarodne konferencije u Ujedinjenim narodima koncem rujna na kojoj će se raspravljati o naporima koji se ulažu u okviru Milenijskih razvojnih ciljeva (OMD), prihvaćenih na samitu UN-a prije deset godina.

"Stanoviti napredak postignut je zadnjih godina u smanjenju smrtnosti među djecom, ali još uvijek svake godine umire 8,8 milijuna novorođenčadi i djece", ističe Carolyn Milles, dopredsjednica Save the Children.

Organizacija ističe da najviše umiru djeca u siromašnim obiteljima. Najveći problem su zdravstvena skrb prije i nakon rođenja, posebna njega pri porodu i lijekovi za najsmrtonosnije bolesti: upalu pluća, dijareju i malariju koji nisu toliko skupi. Save the Children ocjenjuje da je društvena nejednakost sve veći problem u mnogim zemljama u razvoju.

Po izvješću, od 1990. stopa smrtnosti djece pala je za 28 posto, što je još daleko ispod stope zacrtane u programu Milenijskih razvojnih ciljeva.

Mnoge zemlje s povišenim rizikom - među njima su Gana, Indonezija, Mozambik, Egipat i Bolivija - znatno su smanjile broj umrlih. No Čad, Demokratska Republika Kongo, Kenija, Južnoafrička Republika i Zimbabve zabilježili su proteklih desetljeća porast stope smrtnosti, dodaje se u izvješću. (hina/metro-portal)

07.09.2010. 19:50:18
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh