« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
rudolf podnio ostavku:

Ponavlja se sporazum Račan-Drnovšek

Davorin Rudolf negira da je pristao biti savjetnik premijerke Kosor

(Wikipedia)
Više o

Jadranka Kosor

,

Vesna Pusić

,

Davorin Rudolf

,

deblokada pregovora

Davorin Rudolf, dugogodišnji predsjednik hrvatskog dijela Mješovite hrvatsko-slovenske komisije za sastavljanje nacrta sporazuma o rješavanju graničnog spora pred međunarodnim sudom, jučer je podnio ostavku premijerki Jadranki Kosor.

Akademik i profesor međunarodnog prava ljut je zbog novonastale situacije u kojoj Vlada nije javnosti otkrila sve detalje nedavnog dogovora sa Slovenijom.

Kosor je hrvatske eksperte Rudolfa, Iblera i Vukasa prije nekoliko dana uvjeravala da sporazum sa Slovencima nema dodatnih i tajnih dijelova, pa je Rudolf u početku podržao dogovor premijerke sa Slovencima.

- No, onda doznajem da je noć prije ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković u Ljubljanu poslao notu u kojoj RH pristaje na to da temelj pregovora bude drugi prijedlog Ollija Rehna koji je Sabor već bio odbio.

Rudolf je u srijedu ujutro otišao k ministru Jandrokoviću, no kaže da se ministar postavio prepotentno i ležerno kao da ima problem u vrtiću, a ne s nacionalnim suverenitetom.

- Ponavlja se slučaj Račan i njegov sporazum s Drnovšekom - kaže Rudolf, koji je zbog cijelog slučaja podnio ostavku.

- Nakon moje ostavke, nazvala me premijerka Kosor i ponudila da nastavim suradnju u pregovorima u funkciji njezina osobnog savjetnika. Rekao sam joj da ću svojoj zemlji uvijek pomagati, da me može nazvati. Potom je glasnogovornik Vlade objavio da sam ja posebni savjetnik. Ma, nisam ja osobni, posebni savjetnik. Nakon svega, jako ću dobro razmisliti o svemu, no moja ostavka ostaje - odlučan je bio Rudolf.

- Nemam pojma - odgovara Rudolf na pitanje kako to da je Vlada RH pristala da temelj pregovora bude dodir Slovenije s otvorenim morem.

Akademik dodaje da je i predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pregovora Vesna Pusić izjavila da taj odbor nije bio obaviješten da će se pregovori nastaviti na temelju drugog Rehnova prijedloga.

17.09.2009. 09:14:51
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh