« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 10 mjeseci
BUŠENJE JAME

Pomoć zatrpanim rudarima u Čileu stiže u nedjelju ili ponedjeljak

Najnovije tehnološke dostignuće, australski stroj Strata 950, bušit će jamu do zarobljenih rudara u Čileu

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (YouTube)
Više o

Čile

,

rudari

,

događanja zagreb

Bušenje jame od 700 metara, kojom bi se u roku od tri do četiri mjeseca trebali spasiti rudari blokirani na dnu rudnika u Čileu, započet će "u nedjelju ili ponedjeljak", izjavio je u petak inženjer koji rukovodi radovima.

"Završili smo platformu gdje će biti instaliran stroj za bušenje. Nadamo se da ćemo početi bušiti u nedjelju ili ponedjeljak", kazao je Andres Sougarret s mjesta događaja u San Joseu, 800 kilometara sjeverno od Santiaga. U tu svrhu koristit će se najnovije tehnološke dostignuće, australski stroj Strata 950. Tim strojem će se izdubiti 700 metara duboka i 66 cm široka jama kojom će, jedan po jedan, biti izvučeni zarobljeni rudari.

Rudari su na dnu rudnika zatočeni već 22 dana, a od njih 33 već ih pet pokazuje znakove depresije pa će se o njima na daljinu morati brinuti psihijatar, kazao je ministar zdravstva Jaime Manalich. Prema njegovim riječima, ti su rudari izolirani, ne jedu dobro i ne žele se prikazati na videu. Dodao je da je opće stanje rudara inače poboljšano zahvaljujući rehidraciji.

"Ne žale se više na žeđ, urin im je normalan, a dijareja uzrokovana vodom koju su do tada pili je prestala", rekao je ministar.(hina/metro-portal)

28.08.2010. 11:52:59
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh