« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 6 godina i 5 mjeseci
EH, DA...

Pomaže li glazba u radu?

Istraživanje je pokazalo da glazba ne pomaže u poslovima u kojima se treba koncentrirati na zadatak, pogotovo ako pjesme imaju tekst - jer zbog nje gubimo fokus

Samo ambijentalna...
Samo ambijentalna... (Shutterstock)
Više o

glazba

,

posao

,

slušalice

Slušanje glazbe u uredu obično izgleda tako da netko pušta za sve, a oni kojima se to ne sviđa stavljaju slušalice i slušaju nešto svoje.

Kako i buka u uredima može biti pogubna za produktivnost, mnogi posežu za slušalicama te jednu buku zamjenjuju drugom - glazbom. Kada biramo između buke i tišine, biramo glazbu, pokazalo je malo istraživanje objavljeno u magazinu Applied Cognitive Psychology.

Možda vam to odgovara, međutim, istraživanje je pokazalo da glazba ne pomaže u poslovima u kojima se treba koncentrirati na zadatak, pogotovo ako pjesme imaju tekst - jer zbog nje gubimo fokus.

Ako ni vi ne možete bez ritma, neuroznanstvenik Daniel Levitin, autor knjige "This Is Your Brain on Music", sugerira da radije svaka dva sata napravite pauzu tijekom koje ćete 10-15 minuta slušati glazbu.

Postoje neki dokazi da slušanje glazbe između zadataka može poboljšati radnu sposobnost. Nakon toga se povucite u tišinu jer ona najbolje djeluje na produktivnost.

Ipak, ako rad bez slušalica za vas nije opcija, odaberite ambijentalnu, klasičnu ili meditativnu glazbu čije slušanje manje odvraća pažnju,

06.11.2017. 09:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh