« Žene
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
50 GODINA

Polovica žena u Hrvatskoj nikad ne koristi kontracepciju

Istraživanje pokazuje da samo 30 posto Hrvatica redovito koristi kontracepciju, iako imaju redoviti spolni život

kontracepcija žene
kontracepcija žene (Shutterstock)
Više o

kontracepcijska pilula

,

seks

,

spolni život

,

indijanci Kečua

,

film Paranormalno 2

,

film Lov na vještice

Gotovo polovica žena u Hrvatskoj, iako ima redoviti spolni život, ne koristi ni jedno kontracepcijsko sredstvo i to ne zbog, kako se često misli, religijskih razloga već zbog nedovoljne educiranosti koja zatim rezultira neželjenim trudnoćama i pobačajima, istaknula je danas na skupu u povodu 50 godina od pojave kontracepcijske pilule doc. Dinka Pavičić Baldani iz Klinike za ženske bolesti i porode u Petrovoj.

Istraživanje koje je tijekom ožujka i travnja provela agencija Ipsos Puls na tisuću žena u dobi od 18 do 35 godina, pokazalo je da neko kontacepcijsko sredstvo stalno koristi samo 30 posto žena, dok ih polovica nikada nije ni pokušala koristiti.

Kao sredstvo planiranja obitelj i zaštite od neželjene trudnoće najčešće se koristi kondom (30 posto), pilula (16 posto) te prekinuti snošaj (12 posto), no žene koje koriste pilulu ističu da je uzimaju jer se radi o pouzdanoj metodi zaštite koja ne uzrokuje nuspojave.

Istraživanje je pokazalo da je čak 78 posto hrvatskih žena zadovoljno svojim seksualnim životom, da prvi seksualni odnos imaju s prosječno 18 godina, te da su u prosjeku imale 3,5 partnera i sedam spolnih odnosa u posljednjih mjesec dana. Spontani prekid trudnoće imalo je 11 posto ispitanica, a šest posto namjerni.

Dr. Baldani ističe kako je vidljivo da su žene danas, u odnosu na slično istraživanja iz 2006., bolje informirane o kontracepciji te da im glavni izvori informacija više nisu prijateljice i časopisi već ginekolozi.

"Mnogi su mitovi raspršeni, poglavito oni koji se tiču utjecaja hormonskih kontraceptiva na tjelesnu težinu i kasniju plodnost. No, žene još uvijek smatraju da je nakon dužeg korištenja pilule potrebno učiniti stanku što je medicinski neopravdano, budući da se u tom razdoblju događa najviše neplaniranih trudnoća", kaže Baldani.

Dodala je da se danas zna da pilule utječu na smanjenje pojave raka jajnika i sluznice maternice, pa na otprilike 80.000 žena koje danas u Hrvatskoj uzimaju pilulu to znači 250 karcinoma manje. Uz to, pilule će spriječiti 50 izvanmaterničnih trudnoća i 150 zdjeličnih upala, smanjiti broj obilnih i bolnih mjesečnica itd.

Profesor na Filozofskom fakultetu Aleksandar Štulhofer rekao je da je pojava pilule 60-ih godina prošlog stoljeća značila revoluciju i omogućila generacijama mladih žena osvajanje prostora slobode i istraživanje vlastite seksualnosti. Današnjim generacijama, međutim, ona predstavlja samo tehničko sredstvo koje ima omogućuje neproblematičan način reguliranja trudnoće, ocijenio je Štulhofer na skupu što ga je u povodu 50. godina kontracepcijske pilule organizirala tvrtka Bayer Schering Pharma. (hina/metro-portal)

26.05.2010. 14:01:28
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    ja
    27.05.2010. 12:07
    da, pa normalno, kad nije sto psoto sigurna i kad je sve više žene kojima se to navodi kao jedan od razloga zašto kasnije ne mogu ostati trudne...
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh