« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 9 godina i 7 mjeseci
LOOL

Politički stavovi mogu se prepoznati u jednoj jedinoj reakciji

Ako je stvarno istina da su neke političke ideje jednostavno genetski zapisane, lakše je shvatiti zašto nekoj osobi ne možete približiti svoje političke stavove

Hm, liberalka ili konzerva? :)
Hm, liberalka ili konzerva? :) (Shutterstock)
Više o

reakcije

,

politički stavovi

,

gnušanje

Političke stavove može se prepoznati u reakciji na neke ružne prizore tipa prljavštine u sudoperu ili raskomadana tijela, tvrde psiholozi s jednog američkog instituta koji su proveli istraživanje.

Tijekom istraživanja ispitanicima su prikazivali serije slika, od ugodnih tipa male djece i lijepih pejzaža do groznih, prepunih krvi, crva i prljavštine. Uz to, ispitanicima je cijelo vrijeme mozak sniman MR-om.

Nakon pregledavanja slika ispitanici su anketirani o količini užasa koju je u njima izazvao neki od groznih prizora, a tijekom ankete ubačena su pitanja o političkim uvjerenjima, od gay brakova preko kontrole oružja do religije u školama. 

>> Otkriven gen za liberalne političke sklonosti >>

Pokazalo se da među liberalima i konzervativcima postoji značajna razlika u aktivnostima dijelova mozga koji su povezani s kontrolom emocija, gađenjem, pamćenjem i koncentracijom. 

Znanstvenici tvrde da su slike toliko različite da su pogađali politička uvjerenja osobe kojoj su slikali mozak s točnošću od fenomenalnih 95 posto. Zanimljivo je da psiholozi misle nastaviti istraživanja s ciljem poboljšanja dijaloga među suprotstavljenim političkim opcijama.

Naime, ako je stvarno istina da su neke političke ideje jednostavno genetski zapisane, lakše je shvatiti zašto nekoj osobi ne možete približiti svoje političke stavove.

05.11.2014. 13:23:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh