« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 4 mjeseca
DEBAKL VANJSKE POLITIKE

Političari traže smjenu Jeremića jer Srbija nije dobila status kandidata

Dragan Đilas, zamjenik predsjednika DS-a - vladajuće stranke, zatražio je da se smjeni ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić jer je EU odbila dati Srbiji status kandidata

Više o

Europska unija

,

Srbija

,

Boris Tadić

,

Vuk Jeremić

,

Europsko vijeće

,

status kandidata

Zamjenik predsjednika Demokratske stranke (DS) i gradonačelnik Beograda Dragan Đilas zatražio je smjenu srbijanskog ministra vanjskih poslova Vuka Jeremića nakon što je Europsko vijeće u petak odlučilo dodjeljivanje statusa kandidata Srbiji za članstvo u Europskoj uniji (EU) odgoditi za ožujak 2012. postigne li se do tada veći napredak u dijalogu Srbije s Kosovom, izvješćuje u utorak beogradski tisak pozivajući se na neimenovane izvore sa sjednice glavnog odbora DS-a, javlja Hina.

Na sjednici održanoj u nedjelju, u dijelu zatvorenom za javnost, Đilas je, kako piše beogradski dnevnik ''Danas'', uputio zahtjev za što hitniji odlazak Vuka Jeremića s funkcije ministra vanjskih poslova i Gorana Bogdanovića s mjesta ministra za Kosovo, ali ta inicijativa nije naišla na odobravanje predsjednika stranke Borisa Tadića.

Đilas je izjavio da Jeremić treba odmah podnijeti neopozivu ostavku ili biti smijenjen jer, kako je ocijenio, ministarstvo vanjskih poslova pod njegovim vodstvom nije ispunilo strateški cilj približavanja zemlje Europskoj uniji. Diplomacija, po riječima Đilasa, nije obavila svoj posao, a ministar nema kredibilitet i utjecaj kod najutjecajnijih članica EU, što je jedan od glavnih razloga zbog kojih Srbija u petak nije dobila status kandidata.

Đilas je istaknuo kako Božidar Đelić, ministar za europske integracije koji je dao ostavku, ne treba biti jedini koji je otišao s dužnosti zbog kandidature, jer je Jeremić još odgovorniji. Sa sličnom argumentacijom doveden je u pitanje i ministarski položaj Gorana Bogdanovića, navodi list.

Izvori ''Danasa'' navode kako je Đilasov zahtjev na sjednici glavnog odbora podupro predsjednik Političkog vijeća DS-a Dragoljub Mićunović, ali ne i predsjednik Tadić, koji je to argumentirao potrebom jedinstva uoči skorih izbora. Dodao je da je kosovska politika iza koje stoji DS jedina moguća, navodi se.

Potpredsjednik DS-a i aktualni ministar obrane Dragan Šutanovac ovoga se puta nije izjašnjavao, ali se on, tvrdi list, već duže vrijeme u najužem vrhu DS zalaže za promjenu na čelu ministarstva vanjskih poslova.

Dnevnik ''Blic'' piše kako je Đilas u nedjelju najoštrije kritizirao Jeremića te zatražio da on snosi odgovornost za posljednji krah Srbije na putu ka EU. Poduprt Mićunovićem, Đilas je ustvrdio da potpredsjednik vlade u ostavci Božidar Đelić nije kriv za to što Srbija nije dobila kandidaturu te da najveću odgovornost za loš rezultat snosi upravo ministar vanjskih poslova.

Srbijanski predsjednik Boris Tadić u petak je, nakon što je Europsko vijeće odgodilo odluku o dodjeli statusa kandidata Srbiji za članstvo u Europskoj uniji za ožujak 2012., kazao da Srbija ne može i ne smije odustati od svoje europske budućnosti, a Božidar Đelić, potpredsjednik srbijanske vlade za europske integracije podnio je ostavku nezadovoljan odlukom Europskog vijeća.

Demokratska stranka glavna je stranka aktualne vladajuće koalicije u Srbiji.

13.12.2011. 13:56:21
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh