« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 10 mjeseci

Policija: Više poginulih u prometu nego lani

Tvrdi se da je situacija ipak bolja nego lani

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Ante Baranić/CROPIX)
Više o

promet

,

prometne nesreće

,

prometne statistike

,

poginuli u prometu

Broj osoba poginulih u prometnim nesrećama u prvih je šest mjeseci ove godine povećan 4,5 posto u odnosu prema istom razdoblju lani, no stanje se ipak poboljšava nakon stupanja na snagu novog Zakona o sigurnosti cestovnog prometa, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare Ravnateljstva policije.

U prvom polugodištu 2008. na cestama je poginula 301 osoba, 13 više nego lani, a među poginulima je sedmero djece i 28 stranaca, naveo je načelnik uprave policije Marko Rašić.

Istaknuo je da je u prvom polugodištu 2008. bilo 10 posto manje prometnih nesreća nego prošle godine, da je smanjen i broj teško ozlijeđenih, a istaknuo je i da sve te pokazatelje treba promatrati kroz činjenicu da je istodobno povećan broj registriranih motornih vozila i vozača.

Rašić je rekao da su od 17. lipnja, otkad je na snazi novi Zakon, svi trendovi u cestovnom prometu pozitivni pa je bilo 25 posto manje nesreća i tri posto manje poginulih u odnosu prema istom razdoblju lani.

Josip Mataija iz Odjela za sigurnost cestovnog prometa pozvao je vozače na oprez tijekom vikenda budući da je riječ o vrhuncu turističke sezone.

Vozače je upozorio da prije puta provjere ispravnost vozila, da na putovanje kreću odmorni, da brzinu prilagode uvjetima na cesti i vlastitim sposobnostima, da u kolonama budu strpljivi te da ne konzumiraju alkohol.

Ravnateljstvo poručuje da će se za 50 posto povećati broj policajaca na terenu i da će se upotrijebiti sva moguća tehnika kako bi se osigurala sigurnost na cestama i protok prometa, od motociklista u civilu, opremljenih uređajima za mjerenje brzine, do helikoptera.

Glasnogovornik Ravnateljstva Krunoslav Borovec upozorio je pak da je ove godine na moru bilo 57 nesreća u kojima su poginule 44 osobe, najčešće zbog nedovoljnog opreza i nepoznavanja prirodnih uvjeta. (HINA)

01.08.2008. 19:13:29
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh